Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, miercuri, că modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova se află pe lista investiţiilor CJ din acest an, „pentru că domeniul sănătăţii este unul prioritar”.
„Printre lucrările CJ care vor fi gata în acest an sunt ambulatoriul de la Spitalul Judeţean, un proiect de peste opt milioane de euro la care se lucrează în condiţii foarte dificile, pentru că aşa se lucrează de obicei când încăperile sunt ocupate de persoane, cu atât mai mult cu cât aceste încăperi sunt ocupate de oameni bolnavi şi în mod special de copii, cum este într-o anumită parte a ambulatoriului. Continuăm reabilitarea sălilor de operaţii la SJU Craiova şi a celor 10 lifturi”, a spus Prioteasa.
Potrivit preşedintelui CJ Dolj, domeniul sănătăţii este prioritar pentru investiţiile Consiliului Judeţean, pentru că la acest capitol zona Oltenia, cu populaţie săracă şi îmbătrânită, a rămas mult în urma altor zone din ţară.
„SJU din Craiova este de fapt un spital regional pentru această zonă, dar de cele mai multe ori a fost o zonă a nimănui, pentru că de foarte puţine ori Ministerul Sănătăţii şi-a îndreptat atenţia către acest spital care este cel mai mare din ţară şi cea mai mare aglomerare de persoane care poate fi în această regiune (aproape 5.000 de oameni care se regăsesc la un moment dat în acest spital). De aceea, în acest an dorim să aducem acest spital la suprafaţă şi ne dorim să începem construirea unei clădiri de circa 1.200 de metri pătraţi pentru centrul de primiri urgenţe după modelul de la Tg.Mureş, care se pare că este cel mai performant din România. Sâmbătă, o delegaţie a CJ şi SJU va merge la Tg. Mureş unde va avea o întâlnire cu domnul Raed Arafat, pentru a vedea cum funcţionează centrul de primiri urgenţe de acolo”, a spus Prioteasa.
Preşedintele CJ Dolj a mai afirmat că tot în cadrul SJU Craiova se va înfiinţa un centru de chirurgie cardio-vasculară intervenţională, pentru că municipiul Craiova este singurul centru universitar din România unde un cetăţean cu probleme cardiace nu poate avea aici o intervenţie chirurgicală.
„Deci vom face o clinică de cardiologie pe care o vom lega direct de Centrul de primiri urgenţe şi de SJU. În martie este un termen de depunere a proiectelor pentru anveloparea clădirilor publice şi ne pregătim să depunem un proiect pentru anveloparea spitalului, pentru care este nevoie de o expertiză care costă şi durează foarte mult. În afară de anvelopare, se va schimba tocăria, instalaţia electrică, instalaţia termică, iar ulterior CJ va interveni cu fonduri proprii pentru reabilitarea saloanelor şi a grupurilor sanitare”, a spus Prioteasa. AGERPRES