Moderna, compania americană de biotehnologie aflată la originea unuia dintre primele seruri create împotriva COVID-19, vrea să dezvolte vaccinuri împotriva a 15 virusuri şi bacterii emergente sau neglijate, inclusiv împotriva febrei denga, Ebola şi tuberculozei, pentru a limita în acest fel riscurile de apariţie a unei noi pandemii, informează AFP.
Compania americană, înfiinţată şi condusă de francezul Stephane Bancel şi specializată în tehnologia inovatoare ARN mesager, lucrează deja la vaccinuri de acest tip împotriva unor virusuri precum HIV şi Zika. De acum înainte, Moderna doreşte să vizeze 15 agenţi patogeni identificaţi şi plasaţi în categoria celor mai mari riscuri de sănătate publică de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Coaliţia pentru Inovaţii în domeniul Pregătirii Epidemiologice (CEPI), au anunţat marţi reprezentanţii firmei americane. La rândul său, CEPI a anunţat anul trecut un proiect de 3,5 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea unor noi vaccinuri.
Moderna doreşte să obţină progrese până în 2025 în dezvoltarea vaccinurilor care vizează mai ales virusul Chikungunya, febra hemoragică Crimeea-Congo, Denga, Ebola, malaria şi tuberculoza.
Pentru niciuna dintre aceste cercetări nu va fi însă vorba să se ajungă până la comercializarea vaccinului, a precizat CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, într-un interviu pentru AFP. De fapt, compania americană doreşte să ducă dezvoltarea acestor vaccinuri potenţiale până la faza primelor teste clinice realizate pe oameni.
Obiectivul este acela de a alcătui un fel de „bibliotecă a vaccinurilor”, care, în cazul apariţiei unei pandemii provocate de unul dintre aceşti agenţi patogeni, vor fi pregătite să fie dezvoltate şi să intre imediat în faza 3 a studiilor clinice, ultima etapă înainte de lansarea lor pe piaţă. Astfel, se va câştiga o perioadă de timp de câteva luni. „Acest lucru ne va permite să acţionăm mult mai repede”, a spus Stephane Bancel, în contextul în care în primele faze de dezvoltare, cercetătorii determină doza necesară pentru fiecare vaccin.
Pentru acest lucru, Moderna mizează pe cooperarea dintre laboratoarele publice şi private, prin intermediul „mRNA Access”, un program ce permite cercetătorilor din lumea întreagă să utilizeze platforma sa tehnologică ARN mesager, pentru a-şi continua apoi cercetările în laboratoarele lor asupra bolilor infecţioase emergente.
„Responsabilitate”
„Ne-ar plăcea să facem acest lucru alături de cei mai buni experţi din lume. Este vorba despre un instrument online ce permite oricărui cercetător partener al companiei Moderna ‘să dezvolte’ orice fel de vaccin în laboratorul său”, a precizat Stephane Bancel.
Deşi aceste parteneriate sunt orientate mai ales către cercetările publice, Moderna s-a declarat deschisă şi pentru colaborări cu laboratoare private. Compania americană a precizat, de altfel, că va realiza aceste cercetări cu sau fără parteneri, la nevoie. „Dacă pentru anumite virusuri, nimeni nu va dori un parteneriat, atunci noi le vom dezvolta singuri. Aceste virusuri sunt cunoscute de mult timp”, a explicat Stephane Bancel, care pledează pentru „o responsabilitate” a sectorului farmaceutic. În absenţa unui rezultat comercial considerat satisfăcător, industria farmaceutică ezită într-adevăr să se lanseze în cercetări îndelungate şi costisitoare asupra bolilor infecţioase, privilegiind alte domenii terapeutice, precum oncologia.
Până la apariţia COVID-19 şi până la dezvoltarea vaccinului său împotriva noului coronavirus, compania Moderna nu comercializase niciun medicament. Însă vremurile s-au schimbat şi firma americană a obţinut peste 18 miliarde de dolari anul trecut. În urma acestor venituri uriaşe, compania a fost criticată de mai multe ONG-uri care pledează pentru o repartizare mai echitabilă a dozelor vaccinului său în favoarea ţărilor sărace, precum şi pentru democratizarea brevetelor sale.
„25% din dozele produse de Moderna au plecat anul trecut spre ţările cu venituri mici”, a spus Stephane Bancel, care reaminteşte totodată că firma americană a fost vizată de o interdicţie la export emisă de administraţia Statelor Unite până în vara anului 2021.
„De atunci, avem o platformă, avem resurse financiare, nu le vom păstra la bancă, ci le vom investi” în noi medicamente, a adăugat CEO-ul companiei Moderna. AGERPRES