ciuhodaru_tudor.jpgMoartea unui consumator de plante cu efect halucinogen a reaprins spiritele între medici din cauza lipsei în Iaşi, cel mai mare centru universitar medical din estul României, a unui spital care să reunească toate domeniile din sectorul medical.

Joi, la o zi după ce un consumator de droguri, în vârstă de 22 de ani, a murit în spital în urma unui sindrom febril urmat de un stop cardiorespirator, doctorul Tudor Ciuhodaru a declarat presei că, în opinia sa, ieşenii au devenit „campionii naţionali ai plimbatului între spitale în ciuda clasificărilor generoase acordate de Ministerul Sănătăţii”.

Deputatul apreciază că aceste clasificări, desfiinţări şi comasări din domeniul medical servesc doar interesele financiare de grup şi orgoliile personale în timp ce pacienţii continuă să se plimbe între diversele instituţii de sănătate, unele dintre acestea vechi de sute ani.

„După aproape o jumătate de an de la marea comasare şi desfiinţare, în condiţiile în care nimic nu a fost pus în loc. Suntem martorii atingerii paroxismului fenomenului Lăzărescu. Poate cea mai elocventă este situaţia de la Iaşi, unde, în loc să se inaugureze noul spital de urgenţe monobloc, interese total străine de binele pacientului şi care ţin de dorinţa de înavuţire şi de orgolii nemăsurate au dus la schimbarea pe ultima sută de metri a destinaţiei acestuia. Astfel, după aproape o jumătate de an de la marea comasare, ieşenii sunt campioni naţionali la plimbatul între spitale. Consider că, deşi s-a dorit ca problema să fie îngropată, iar declaraţiile mele să fie cenzurate, este momentul să fie reanalizată posibilitatea ca ieşenii să beneficieze de noul spital de urgenţe din Copou”, a spus Tudor Ciuhodaru.

El a ţinut să sublinieze că sistemul pavilionar de la Spitalul „Sfântul Spiridon” îşi arată încă o dată deficienţa obligând SMURD-ul să asigure resuscitarea şi transportul pacienţilor pe parcursul consulturilor interclinice, când acestea ar trebui realizate într-un singur loc. „Gândirea economică a decidenţilor a hotărât că este mai bine să supui pacientul unei mici excursii decât să-l transporţi cu liftul în acelaşi spital. (…) În loc să cobori pacientul un singur etaj sau să duci pacientul direct în sala de operaţii, îl expunem intemperiilor şi riscului destabilizării stării de sănătate”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

Pe de altă parte, conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” critică ieşirile publice ale medicului deputat şi afirmă prin intermediul unui comunicat remis, joi, presei, că „purtătorul de cuvânt desemnat de conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” (încă din anul 2003) şi reconfirmat de Comitetul Director este conf dr. Diana Cimpoeşu, medicul-şef UPU-SMURD. Conform deciziei 20488/01 iunie 2011 a managerului dr. ec. Ioan Bârliba, ‘legătura cu mass-media se va ţine cu persoana desemnată sau prin declaraţii ale managerului. Orice ieşire publică a altei persoane sau luări de poziţie nu reprezintă punctul de vedere oficial al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Spiridon” Iaşi”.

În acelaşi document, se reaminteşte că, de la 1 martie, a fost realizată comasarea unor unităţi sanitare din judeţul Iaşi, astfel încât fostul Spital de Urgenţe ‘Sfântul Ioan”, cu 195 de paturi, şi Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie, cu 125 de paturi, nu mai există ca unităţi cu personalitate juridică, acestea fiind integrate cu toate secţiile lor clinice în structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Sfântul Spiridon’. Potrivit documentului, structura spitalului este stabilită printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii care precizează că Unitatea Primire Urgenţe UPU-SMURD este o singură secţie cu două puncte de lucru: unul în str. Gen. Berthelot nr. 12 (care va fi mutat în clădirea centrală a Unităţii Primire Urgenţe UPU-SMURD din Bdul Independenţei nr. 1) şi unul la Târgu Frumos.

Declaraţiile au fost făcute după ce miercuri un bărbat în vârstă de 22 de ani, consumator de mai multe tipuri de droguri, inclusiv etnobotanice, a murit la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Spiridon”, deşi medicii au efectuat timp de aproape două ore manevrele necesare pentru a-l menţine în viaţă. Iniţial tânărul a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase după ce temperatura corporală i-a crescut la 40 de grade Celsius. În urma unui stop cardiorespirator suferit în timpul spitalizării, el a fost resuscitat de echipajul SMURD şi transportat de la Spitalul de Boli Infecţioase la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Potrivit specialiştilor, în cazul consumatorilor de droguri sistemul imunitar scade, prognosticul este imprevizibil în situaţia unei afecţiuni de natură infecţioasă indiferent dacă este vorba de o viroză sau de o pneumonie. AGERPRES