”Fiecare farmacist are “provocarea” lui, însă din punctul meu de vedere, toți ne confruntăm cu o lipsă acută de medicamente și cu o frustare datorată salarizării”, declară Președintele Colegiului Farmaciștilor Brașov, Farm. Mirela Delia Zamfirescu.

În continuarea interviului acordat platformei FarmaciaViitorului.ro, Farm. Mirela Delia Zamfirescu explică: ”Inițial m-am gândit că fiecare farmacist are “provocarea” lui –  farmacistul din farmacia independentă, mai ales farmacistul administrator care se luptă cu impozitele și cerințele tot mai costisitoare impuse de stat; farmacistul din farmacia de lanț care nu tot timpul își exercită profesia cu libertate în recomandare; farmacistul din circuit închis care de multe ori are o comunicare deficitară cu medicii, însă din punctul meu de vedere, toți ne confruntăm cu o lipsă acută de medicamente și cu o frustare datorată salarizării.”

Președintele Colegiului Farmaciștilor din Brașov declară că la nivelul județului foarte mulți farmaciști renunță la profesie și se orientează spre un alt domeniu.

Întrebată despre ce ar trebui să facă statul român pentru a susține dezvoltarea sistemului farmaceutic, doamna Farm. Mirela Delia Zamfirescu a răspuns: ”În primul rând să revizuiască politica de adaosuri la medicamente și pragurile de valoare, astfel încât farmacia comunitară să devină sustenabilă.”

O alta idee susținută de domnia sa este următoarea: ”Implementarea serviciilor farmaceutice, implicarea farmacistului în prevenție, dar nu voluntar, așa cum o facem de foarte mulți ani.”

”Venitul mediu net al unui farmacist nu reflect pregătirea acestuia”

”Venitul mediu net al unui farmacist este de 3500 ron / lună, un venit care nu reflectă pregătirea universitară, postuniversitară, responsabilitatea pe care un farmacist o are, iar fără ajutor legislativ veniturile farmaciștilor vor rămâne la fel”, explică Președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Brașov.

”Profesia noastră este plină de provocări, nu este o profesie care poate fi făcută de oricine”

Farm. Mirela Delia Zamfirescu scoate în evidență importanța relației farmacist-pacient:”În această profesie trebuie empatie, o bună comunicare cu pacientul, o pregătire continuă. Pentru a fi FARMACIST sunt necesare mai multe calități.”

Farmacistul este profesionistul de care sistemul de sănătate are nevoia cea mai mare

”Din păcate scăderea numărului de farmaciști va fi și mai evidentă în câțiva ani, iar fără o reglementare favorabilă a exercitării profesiei, întregul sistem de sănătate va avea de suferit”, este declarația doamnei.

Mesaj către studenți

”Mesajul meu pentru studenții de la farmacie sau pentru viitorii studenți este: dacă empatizați cu pacienții, dacă considerați că profesia de farmacist este nobilă, dacă investiți în voi profesional și personal, sunteți pe calea cea bună.”

”Dacă există răbdare și dacă legislația va fi reglementată vor veni și satisfacțiile, atât profesionale cât și salariale”, concluzionează Farm. Mirela Delia Zamfirescu.