cepoi_vasile2012.jpgExamenul de rezidenţiat din data de 25 noiembrie va avea două noutăţi, rezidenţiatul pe post şi stabilirea numărului de medici rezidenţi în funcţie de dinamica de personal din următorii ani, a anunţat vineri, la Târgu Mureş, Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

“Joi am avut o întâlnire cu rectorii de la UMF-uri să discutăm despre examenul de rezidenţiat. Noutăţile pe care le aduce examenul de rezidenţiat în acest an constau în faptul că numărul de locuri care se scoate la rezidenţiat este stabilit pe criterii obiective, respectiv dinamica de personal din sănătate, pe fiecare specialitate în parte, câţi urmează să se pensioneze în următorii cinci ani, care a fost dinamica plecării medicilor din ţară şi, în funcţie de asta, am stabilit numărul de locuri. Iar a doua noutate pe care o aduce rezidenţiatul este aceea că se va scoate rezidenţiat pe post inclusiv pe spitalele clinice. Scopul acestei modificări este acela de a crea calea unei cariere profesionale mai sigure pentru medici, în felul acesta sperând să reducem numărul medicilor care pleacă din ţară”, a arătat Vasile Cepoi.

Ministrul a precizat că, dacă medicul va ocupa un post într-un spital clinic, va avea o carieră profesională asigurată şi că va fi tentat să rămână în ţară, “decât atunci când se scoate un post la un spital care, în funcţie de reformele din sistemul de sănătate, riscă la un moment dat să şi dispară de pe harta spitalelor din România”.

Vasile Cepoi a precizat că acestea sunt cele două noutăţi pentru examenul de rezidenţiat din 25 noiembrie, prin care se doreşte asigurarea unei cariere profesionale convenabile pentru tinerii medici astfel încât să se reducă migraţia acestora.

“Migraţia medicilor este un fenomen internaţional, nu este un fenomen specific României. Cu cât Europa de Vest va fi devalizată de medici prin plecare, cu atât absorbţia de medici de la noi va fi mai mare. Sperăm ca acest lucru să se rezolve, mai ales că la nivelul Uniunii Europene am avut deja două întâlniri cu miniştrii din UE. Căutăm soluţii la nivel de uniune de data aceasta”, a precizat ministrul Sănătăţii.AGERPRES