medici_laptop.jpgMinistrul Sanatatii, Ion Bazac, s-a intalnit, pe 20 martie, cu comisarul european pentru sanatate, Androulla Vassiliou, cu prilejul lansarii portalului EU-HEALTH in limba romana.

Cu aceasta ocazie, au abordat subiecte legate de politici si actiuni la nivel comunitar, precum donarea si transplantul de organe, drepturile pacientilor in ceea ce priveste asistenta medicala transfrontaliera, strategia privind maladiile rare, inegalitatile din sectorul sanatatii pe plan european si Cartea Verde privind personalul sanitar.

Portalul Uniunii Europene este consacrat sanatatii publice si ofera o gama larga de informatii si date cu privire la chestiuni si activitati legate de sanatate la nivel european si international. Principalul obiectiv al portalului este lansarea de informatii simple, clare si fundamentate stiintific asupra masurilor de protectie a sanatatii si de prevenire a bolilor, precum si informarea cu privire la programe si initiative in domeniul sanatatii la nivel european.

De asemenea, scopul portalului este acela de a influenta pozitiv comportamentul cetatenilor in favoarea unui stil de viata sanatos si de a promova imbunatatirea starii de sanatate in Uniunea Europeana. Specialistii in domeniul medical, cercetatori, factori de decizie politica sau simpli cetateni vor putea accesa in limba romana informatii clare si aprobate stiintific pe tema sanatatii. „Doresc sa le transmit concetatenilor mei ca portalul pentru sanatate al Uniunii Europene nu este o initiativa formala”, a spus ministrul Ion Bazac. El a adaugat ca portalul reprezinta un instrument practic, care completeaza actiunile Comisiei Europene si ale Ministerului Sanatatii deopotriva.

În opinia ministrului, utilitatea portalului pentru romani sta, poate, cel mai mult in faptul ca raspunde unei nevoi actuale majore – cunoasterea si respectarea drepturilor pacientilor. ”Mai mult decat atat, portalul pentru sanatate al Uniunii Europene este o usa care se deschide initiativelor comunitare si problemelor legate de imbunatatirea starii de sanatate, de politica medicamentului, de asistenta medicala transfrontaliera si multe altele”, a subliniat ministrul Sanatatii.