Ministrul demisionar al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că nu are ‘niciun orgoliu politic’.

Întrebată dacă sunt mai importante orgoliile politice în comparaţie cu sănătatea publică, Ioana Mihăilă a răspuns: „Eu nu am niciun orgoliu politic, dar cred că această întrebare trebuie adresată premierului Cîţu, care deja a demis în plin val 3 un ministru al Sănătăţii”.

Ea a amintit că ultima plată a cadrelor medicale şi pentru registratorii medicali din centrele de vaccinare este aferentă lunii mai.

Întrebată dacă motivul neplăţii personalului medical este acela că nu sunt bani, Mihăilă a răspuns: „Exact, nu avem de unde distribui bani către aceste centre de vaccinare. Banii au ajuns până la finalul lunii mai, raportarea nevoii de bani şi plata pentru luna mai în general ajunge să se facă la începutul lunii iulie”.

Ioana Mihăilă a precizat că încă din luna iulie a trimis execuţia bugetară cu necesarul pentru rectificarea bugetară la Ministerul Finanţelor.

„Ne aşteptam ca la începutul lunii august această rectificare bugetară să se întâmple”, a arătat ea.

Potrivit Ioanei Mihăilă, situaţia prind lipsa de fonduri din sănătate „s-a acutizat în ultimele săptămâni”.

„Această situaţie nu este din luna aprilie. Această situaţie s-a acutizat în ultimele săptămâni. Ce am spus şi ţin să întăresc este că eu am anunţat premierul şi membrii Guvernului încă din luna aprilie de riscul ca această situaţie să apară, Faptul că rectificarea bugetară a fost tergiversată este lucrul care ne-a făcut să ajungem la fundul sacului. Dacă nu ar mai fi apărut această problemă politică, rectificarea ar fi trecut atunci când a trebuit să treacă, la începutul lunii august, ceea ce ar fi redus riscul ca această lipsă de finanţare să se acutizeze”, a explicat ministrul.

Mihăilă a confirmat că există 450 de milioane de lei, însă aceştia au destinaţie de investiţii către spitalele din ţară.

Ea a mulţumit tuturor colaboratorilor pe care i-a avut în mandatul său.

Vicepremierul Dan Barna şi miniştrii USR PLUS şi-au depus demisiile, marţi dimineaţa, la Guvern. AGERPRES