Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) au fost centralizate proiecte de infrastructură spitalicească în valoare de 8,1 miliarde de euro şi vor fi prioritizate acelea care răspund nevoilor populaţiei de servicii medicale şi care „se încadrează în buget”.
„Nu mă opun niciunui proiect de infrastructură spitalicească. Este foarte clar că nevoia de infrastructură spitalicească este foarte mare. Eu şi echipa noastră de la minister suntem cei care am pus pe harta PNRR aceste investiţii în infrastructura spitalicească şi am decis tocmai prioritizarea investiţiilor în acele locuri unde este cea mai mare nevoie. Dar de asemenea trebuie să fim conştienţi că există resurse şi nevoi şi că tot timpul ele trebuie să fie cuplate. Şi atunci, toate proiectele care sunt suficient de mature, avansate ca stadiu de proiectare şi studiu de fezabilitate, care răspund nevoilor populaţiei dintr-o anumită zonă, ne referim la nevoile de servicii medicale, şi se încadrează în buget sunt eligibile pentru a fi finanţate”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Întrebată dacă proiectul noului spital judeţean îndeplineşte criteriile de eligibilitate pentru a fi construit prin PNRR, ministrul Sănătăţii nu a dat un răspuns concret, precizând că pentru fiecare proiect „vor fi stabilite nişte criterii de prioritizare şi nişte limite maxime decontate”.
„Vor exista mai multe etape. Deocamdată, noi am centralizat proiectele. Nu o să vă mint că proiectele centralizate sunt în valoare de 8,1 miliarde de euro, iar apoi vom stabili nişte criterii – pe de o parte, de prioritizare, şi ele vor fi publicate, pe de altă parte, vom stabili nişte criterii de calitate a acestor proiecte, astfel încât să ne asigurăm că finanţăm proiecte de calitate şi care răspund tuturor condiţiilor igienico-sanitare necesare în acest moment. Dar, de asemenea, vom stabili şi nişte limite maxime decontate. Adică, pe o anumită suprafaţă construită şi pe anumite echipamente medicale, vrem să ne asigurăm că noi decontăm preţul corect”, a spus Ioana Mihăilă.
Conform proiectului, noul Spital Judeţean de Urgenţă de la Focşani va avea o capacitate de spitalizare de 760 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, bloc universitar cu săli de curs şi amfiteatru pentru 100 persoane, sector de specializare modern cu secţii din aproape toate domeniile şi spaţii special concepute pentru toate activităţile medicale şi conexe, inclusiv heliport, având un cost estimat de aproximativ 600 de milioane de euro, incluzând dotările şi aparatura necesară.
Ministrul Sănătăţii a efectuat, duminică, o vizită în judeţul Vrancea, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii Prefecturii Vrancea şi cu medicii de familie din judeţ pentru a discuta despre campania de vaccinare anti-COVID-19 şi a administrat mai multe doze de vaccin celor care au dorit să se imunizeze anti-COVID în cadrul centrului de vaccinare mobil amplasat în piaţa de la Dumbrăveni. AGERPRES