stamatian-florin.jpgSeful Clinicii de Ginecologie I din Cluj-Napoca, Florin Stamatian, a facut un apel la ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, pentru a grabi programul de modernizare a maternitatilor si cel de dezvoltare a clinicilor de stat.
Medicul clujean a explicat ca un caz precum cel al micutului Sebastian ar fi putut fi mult mai bine diagnosticat cu ajutorul unui aparat care realizeaza ecografii 3D, respectiv 4D, deoarece acestea permit o mai buna observare a anumitor elemente anatomice, in acest caz – pozitionarea cordonului ombilical.

„Aceasta tehnologie a patruns si in Romania – la Cluj, Bucuresti, Iasi, Timisoara, chiar si in cabinetele particulare. Aparatele sunt foarte scumpe, dar beneficiile sunt pe masura”, a spus Stamatian, care a subliniat ca accidentul petrecut la nasterea bebelusului familiei Lungu se putea evita printr-o supraveghere si o examinare cu ajutorul acestei tehnici.

Medicul a subliniat ca diferenta dintre imaginile 2D si cele 3D este foarte mare, iar in acest caz s-ar fi putut vedea circulara de cordon, care ar fi fost diagnosticata daca mama ar fi fost investigata cu un ecograf 3D-4D. „Se vede mult mai bine in 3D. Imaginea se poate roti, copilul poate fi vazut din orice unghi, se pot face sectiuni ale imaginii care sa te ajute sa vezi in intregime corpul si cordonul, inima, placenta, iar prelucrarea imaginii se face imediat”, a spus Stamatian.

Acesta a amintit ca la Cluj se tin periodic cursuri organizate de Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, in colaborare cu Universitatea de Medicina din Viena si cu sprijinul unei companii care vinde aparatura de inalta performanta. „Am ajuns deja la a patra editie a unui astfel de curs, care se tine chiar in aceste zile. Vrem ca medicii romani sa castige abilitate in manevrarea acestei noi tehnologii, ecografia 3D-4D, care pana nu demult se putea vedea in documentarele de la Discovery si care ofera o imagine extrem de realista si impresionanta a copilului”, a mai spus Stamatian.