Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures ca ar prefera sa existe in Romania 150 de spitale bune, decat 431 de spitale aflate intr-o profunda stare de subfinantare si ca inclusiv pe acest considerent isi va axa atentia pe construirea spitalelor regionale.
„Cred ca putem spune ca avem cel putin trei spitale in Romania care sunt de nivel european: Spitalul de Urgenta Floreasca, Institutul Oncologic de la Cluj-Napoca si Institutul Inimii de la Targu Mures. Sigur ca nu sunt suficiente. Exista in strategia Ministerului Sanatatii realizarea unor institute de urgenta regionale, care sa cuprinda mai multe spitale de urgenta si institutii medicale unde se realizeaza acte medicale de inalta performanta si, repet, este una dintre prioritatile mele ca in Romania, incepand cu 2010, sa inceapa constructia a cel putin opt spitale regionale, dintre care unul va fi la Targu Mures. Decizia in legatura cu acest spital este un fapt, nu mai este o asteptare. Mi-as dori ca impreuna cu secretarul de stat Fratean (Alexandru Petru Fratean de la MMPS, liderul PSD Mures – n.r.) sa avem oportunitatea ca pana la sfarsitul acestui an sa punem piatra de temelie la acest spital”, a afirmat ministrul.
„Programul pe care l-a inceput Eugen Nicolaescu cuprindea 28 + 11 spitale, din care 11 in judetul Mures. Era un program foarte ambitios si eu am spus de la bun inceput ca voi continua programele care sunt prioritare pentru Romania, indiferent cine le-a inceput, dar masura in care ele sunt sustenabile si pot fi finantate. Evident, asa cum incepuse acest program, extrem de ambitios, de dezvoltare a infrastructurii, ar fi fost nevoie sa alocam, an de an, trei miliarde de euro pentru constructia acestor spitale, timp de cinci ani si pot sa va spun ca lucrul acesta nu-l face nici SUA, nici macar o tara europeana si evident trebuie sa fim realisti, un asemenea program nu era deloc sustenabil”, a afirmat Bazac.
Acesta a precizat ca impreuna cu experti de la Banca Mondiala s-a facut o evaluare a acestui program de investitii, in functie de indicatorii starii de sanatate, starea de natalitate, morbiditatea, patologia. Bazac sustine ca pe baza acestor indicatori s-a ajuns la concluzia reducerii numarului de spitale la 15, din care opt vor fi finantate de la bugetul statului, iar sapte dintre ele vor fi finantate in parteneriat public-privat.
„Cele care se vor realiza in parteneriat public-privat au fost in special spitale din orase, unde exista un potential investitional important si unde au aparut intentii in legatura cu constructia lor. Pentru centrele universitare, asa cum este Muresul, un spital regional de urgenta este absolut necesar, pentru ca adresabilitatea asistentei medicale este foarte mare aici si spitalele construite in urma cu 20 de ani nu mai fac fata. Trebuie sa construim spitale care sa corespunda anului 2010, care sa fie acreditabile, in care putem trata cetateni ai UE. Pentru ca pana la urma drepturile pacientilor, care sunt stipulate intr-o charta aprobata de CE, prevad anumite conditii pe care un spital de importanta unuia regional trebuie sa le acorde cetatenilor europeni, daca ne dorim ca o parte dintre spitalele din Romania sa fie acreditate. De la 1 ianuarie 2011 suntem obligati sa introducem spitalele din Romania in procesul de acreditare. Nu va fi un lucru simplu si va fi unul de destul de lunga durata, dar este unica solutie ca sa ne putem permite sa tratam pacienti din alte tari in Romania, iar aceste tratamente sa fie recunoscute si ulterior decontabile”, a precizat ministrul Sanatatii. Ion Bazac a mai aratat ca pentru construirea spitalelor regionale vor fi folosite aceleasi proiecte mostenite de la fostul ministru al Sanatatii, iar singurul lucru modificat este numarul de paturi.
„In UE nu se mai construiesc spitale foarte mari. La Targu Mures era prevazut unul de 900 de paturi, era un mamut si din punct de vedere al circuitelor si functionalitatii. Nu mai discut de faptul ca Romania are un excedent foarte mare de paturi. Avem peste sase paturi/1.000 de locuitori, iar media europeana este de patru, deci ar trebui sa ne punem problema sa reducem in Romania 45.000 de paturi”, a conchis Ion Bazac.