Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcţie a directorilor executivi şi a celor care ocupă funcţia de directori executivi adjuncţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov, în urma analizei privind implementarea campaniei naţionale de vaccinare, informează Ministerul Sănătăţii.

”Cinci Direcţii de Sănătate Publică nu au reuşit să îşi îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel judeţean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Prin urmare, neîndeplinirea misiunii legale privind realizarea programului naţional de vaccinare a pus în mişcare o serie de acţiuni şi sancţiuni menite să îmbunătăţească performanţa acestor organisme locale”, precizează MS.

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a propus schimbarea din funcţie a directorilor executivi şi a celor care ocupă funcţia de directori executivi adjuncţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică din următoarele judeţe: Caraş-Severin, Hunedoara, Neamţ, Prahova şi Ilfov. În cazul celorlalţi directori de Direcţii de Sănătate Publică din ţară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris.

Propunerea de schimbare a reprezentanţilor DSP-urilor a fost prezentată premierului Mihai Tudose.

„În urma analizei riguroase a raportărilor din teritoriu şi a evaluării de performanţă în cazul Direcţiilor de Sănătate Publică privind implementarea campaniei naţională de vaccinare, ministrul Sănătăţii, domnul Florian Bodog, a luat decizia de a schimba conducerea executivă a unora dintre aceste instituţii. Propunerea de schimbare a reprezentanţilor DSP a fost prezentată premierului Mihai Tudose, în scopul eficientizării activităţii instituţiilor de sănătate publică la nivel local”, arată MS.

Ministerul precizează că Direcţiile de Sănătate Publică reprezintă actori importanţi în strategia naţională de creştere a ratei de vaccinare împotriva rujeolei şi a altor boli contagioase. „Vaccinarea împotriva bolilor contagioase şi periculoase, ca rujeola, este o prioritate naţională. Vaccinul ROR reprezintă o soluţie sigură, disponibilă şi eficientă pentru a proteja viaţa şi sănătatea copiilor”, se mai arată în comunicatul de presă.

Totodată, Ministerul Sănătăţii precizează că foloseşte toate pârghiile de acţiune şi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a imuniza cât mai mulţi copii. „Însă, pentru a avea succes deplin, este important ca această campanie de vaccinare să fie sprijinită de către părinţi şi de către toate instituţiile implicate în asigurarea serviciilor de sănătate publică. Ministerul Sănătăţii va continua campania de vaccinare împotriva rujeolei până când fiecare părinte va fi corect informat cu privire la necesitatea vaccinării împotriva bolilor contagioase”, menţionează reprezentanţii MS.

Ministerul Sănătăţii a publicat miercuri şi nota de informare pe care ministrul Florian Bodog i-a prezentat-o premierului Mihai Tudose privind programul naţional de vaccinare.

Astfel, potrivit raportului, conform datelor CNSCBT, de la debutul epidemiei de rujeolă (februarie 2016) numărul total de cazuri confirmate în România, raportate până la data de 21 iulie 2017, este de 8.246, din care 32 de decese. Cele 32 de decese au fost înregistrate: opt – în judeţul Timiş, şase – în Arad, şapte – în Dolj, trei – în Caraş Severin, câte unul – în Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de judeţe.

Ministerul Sănătăţii mai precizează că, în anul 2016, au fost confirmate 1.969 de cazuri de rujeolă, din care 9 decese (5 în judeţul Arad, 2 în Timiş, unul în Dolj şi unul în Bucureşti), restul cazurilor şi deceselor înregistrându-se în anul 2017. AGERPRES