Ministrul Sanatatii a facut precizari necesare privind salariile medicilor de familie

Fondul pentru asigurari alocat medicinei primare s-a dublat pentru a intari activitatea de preventie si pentru a realiza un echilibru intre veniturile medicilor de familie si alte categorii de venituri din sistemul sanitar public, precizeaza ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
“Reforma sistemului sanitar si programul de guvernare pun un accent deosebit pe medicina primara preventiva. Prin Legea bugetului de stat s-a dublat fondul pentru asigurari pentru medicina primara. Aceasta masura se aplica de la 1 aprilie 2008 si a fost luata pentru a intari activitatea de preventie si pentru a realiza echilibrarea veniturilor medicilor de familie cu alte categorii de venituri din sistemul sanitar public”, – sustine Nicolaescu, apreciind ca “incorecte” unele informatii aparute in presa cu privire la salariile medicilor de familie.

Ministrul subliniaza ca diferentele intre venituri erau foarte mari, in unele cazuri raportul fiind de 1/3, in defavoarea medicilor de familie. “Pentru medicii care lucreaza in sistemul public s-a introdus, incepand cu 1 ianuarie 2008, un spor de preventie de 11%, care se acorda lunar. De asemenea, incepand cu 1 aprilie 2008, au crescut si veniturile salariale de baza, dar si sporurile care se acorda medicilor, sporuri care pentru unele categorii ajung si la 60-70%”, – precizeaza Nicolaescu.

In consecinta, ministrul Sanatatii solicita mass-media “informarea corecta a populatiei si, totodata, solicita CNA “investigarea acestui mod de a prezenta deformat realitatea”.