Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat pe 19 aprilie la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări de construcţie ale Spitalului Regional de Urgenţe (SRU).

„Ne aflăm în faţa celui mai important obiectiv de investiţii din Moldova din ultimii 30 de ani, Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi. Aproape 700 de milioane de euro e o investiţie enormă care practic începe în această zi. Mă bucur că putem să sărbătorim împreună. Cel mai mult o să mă bucur atunci când acest spital va intra în funcţiune, peste 4 ani. Acesta este termenul de execuţie al acestui spital. Sunt convins că va fi gata la timp. Constructorul îşi va da silinţa să înceapă la timp acest lucru. Cred că pentru comunitatea ieşeană, din Moldova, acest spital este simbolic. Acest efort pe care Guvernul României l-a făcut este semnificativ şi sper să existe o continuitate ceea ce priveşte aceste proiecte care au schimbat faţa medicinei ieşene”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, la evenimentul la care au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, partidelor politice, ai reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate şi Agenţiei de Dezvoltare Nord Est.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că în scurt timp vor începe lucrările şi la celelalte două spitale regionale de urgenţă. „La început am fost mai puţin optimist, acum sunt mult mai optimist că zeci de spitale noi din România se vor construi. Sunt foarte multe spitale în curs de execuţie în momentul de faţă, iar aceste trei spitale regionale pe care acest guvern şi le-a asumat sunt în faza în care debutează lucrările efective. În scurt timp vor debuta lucrările şi la spitalele regionale de urgenţă din Craiova şi Cluj”, a menţionat Alexandru Rafila.

Acesta a ţinut să sublinieze că dezvoltarea unui astfel de spital presupune o resursă înalt calificată care există în bună măsură la Spitalul ‘Sfântul Spiridon’ din Iaşi, dar nu este suficientă. „Noi avem un parteneriat cu universităţile de medicină, care sunt parte a acestor proiecte de dezvoltare a spitalelor regionale”, a mai spus ministrul Sănătăţii

Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va fi desfăşurat pe o suprafaţă de teren de 120.000 metri pătraţi în zona Moara de Vânt şi va avea nouă o suprafaţă construită totală de 202.689 metri pătraţi. Conform proiectului, termenul de derulare a contractului este de 48 de luni. SRU Iaşi este o construcţie cu nouă etaje, care include două subsoluri, parter, cinci etaje superioare şi un etaj tehnic. Volumele celor trei turnuri pătrate ale secţiilor de internare se vor extinde de la etajul doi până la etajul cinci. În situaţii de pandemie sau de catastrofe, unul din cele trei turnuri poate să fie izolat, să fie total închis, să aibă toate reţelele necesare, inclusiv săli de operaţii.

Viitoarea unitate medicală va avea 850 de paturi, din care 752 paturi pentru îngrijire acută şi 98 de paturi pentru îngrijire intensivă, dintre care 12 pentru Compartimentul de Mari Arşi, 10 pentru ATI Pediatrie, 16 pentru ATI Neonatologie şi 60 pentru ATI.

Paturile de internare sunt distribuite pentru îngrijire acută în centre clinice: Centrul Clinic Mama şi Copilul, Centrul Clinic Toracic, Centrul Clinic Abdominal, Centrul Clinic Traumă, Coloană, Articulaţii, Centrul Clinic Cap/Gât, Centrul Clinic de Medicină Internă, precum şi pentru îngrijire intensivă: ATI (Pediatrie, Neonatologie, Adulţi), Compartimentul de Mari Arşi.

De asemenea, Ambulatoriul integrat de specialitate va fi organizat în Ambulatoriu Centru: Cap-Gât (care va cuprinde ORL, Stomatologie, Neurologie, Neurochirurgie, Oftalmologie, Chirurgie maxilo-facială), Ambulatoriu Centru Toracic (Pneumologie, Cardiologie, Chirurgie toracică, Chirurgie cardio-vasculară), Ambulatoriu Centru Abdominal (Chirurgie generală, Urologie, Nefrologie, Gastroenterologie), Ambulatoriu Centru Traumă, Coloană, Articulaţii (Ortopedie, Chirurgie plastică, Chirurgie vasculară), A.C. Medicină Internă (Medicină Internă, Dermatologie, Hematologie, Boli metabolice, Imunologie), Ambulatoriu Centru Mama şi Copilul (Pediatrie, Obstetrică/Ginecologie). În ambulatoriu se vor regăsi şi cabinete în specialitatea terapia durerii, cabinete de recepţie internare şi cabinete de medicina muncii.

SRU Iaşi va avea 20 de săli de operaţie (o sală hibridă), trei scannere CT, două scannere RMN, şase cabinete de intervenţii endoscopie, patru scannere Angiografie, opt cabinete pentru radiografie, un cabinet densitometrie, un scanner SPECT (gamma camera).

SRU Iaşi va fi şi un „spital verde”, principalele caracteristici ale acestui proiect fiind clădire nZEB (clădire cu emisii aproape de zero) ce vizează sustenabilitatea energetică care se bazează pe o creştere cu 30% a energiei din surse regenerabile, un parc fotovoltaic pe o suprafaţă mare, pompă de căldură geotermală, eficienţă a iluminatului (LENI), dispozitiv de răcire cu recuperare termic.

Banii pentru acest proiect provin din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat. AGERPRES