Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a avut o intalnire cu managerii spitalelor din Romania, directorii autoritatilor sanitare judetene si presedintii-directori ai
caselor judetene de asigurari, carora le-a transmis mesajul ”Cine greseste plateste!”.
Intalnirea, prima in decurs de un an de la incheierea contractelor de management, a avut ca principal scop analiza activitatii in anul 2007, punctul critic al analizei constituindu-l executia bugetara pe primele 9 luni ale anului in curs. Ministrul Nicolaescu a calificat drept ”lipsa de responsabilitate si respect fata de pacient modul in care spitalele au cheltuit banii”. De asemenea, el a precizat ca nu se poate vorbi de calitate in cazul serviciilor medicale, atat timp cat 40% din spitalele din Romania au ponderea cheltuielilor pentru medicamente mai mica de 5%. In schimb, majoritatea unitatilor sanitare au o pondere a cheltuielilor salariale mai mare de 80%. Exceptie fac municipiul Bucuresti si judetele Ialomita si Harghita, unde ponderea cheltuielilor salariale este sub 60%.

Nicolaescu si-a aratat nemultumirea fata de managerii care, in multe cazuri, nu au inteles sa se implice in toata activitatea spitalelor, marginindu-se sa gestioneze doar unele aspecte generale. Ministrul considera ca aceasta deficienta explica indisciplina unor cadre medicale, neurmarirea activitatii sefilor de sectie, neinterventia operativa in cazurile de incalcare a deontologiei profesionale. Managerilor li s-a reprosat neluarea unor masuri ferme in astfel de cazuri.

Ministrul Sanatatii a criticat si slaba implicare a managerilor si a ASP in investirea fondurilor alocate MSP de la bugetul de stat. “M-am luptat cu tot guvernul incercand sa obtin bani cat mai multi pentru investitii. Volumul de investitii este impresionant fata de ceea ce s-a intamplat in ultimii 17 ani si, cu toate acestea, trebuie sa restituim, ce-i drept o mica o parte, din banii pe care nu i-ati cheltuit, dar orice leu este important. Acesti bani nu se reporteaza. Anul viitor vor fi bani mai multi, dar cu alta destinatie. Sunteti vinovati
daca nu ati achizitionat materialele pentru care au fost destinati banii. Vinovatii vor trebui sa plateasca. Va asigur ca s-ar putea sa reziliem contracte de management, peste doua luni cand se va incheia executia bugetara a anului 2007”, a avertizat Nicolaescu.

El a adaugat ca executia bugetara prezentata la intalnirea din 11 decembrie 2007 este valabila pentru primele 9 luni ale anului si a spus ca exista posibilitatea ca la sfarsitul anului rezultatele sa fie mai bune, astfel incat ”diferentele sa fie atat de mari incat sa modifice substantial situatia”. “Mai aveti timp sa corectati si sa asigurati servicii medicale de mai buna calitate. Vom analiza si vom lua masurile care vor fi necesare, vom face inclusiv publicitate celor care nu au respect fata de pacient”, a spus ministrul.

Nicolaescu a cerut ASP si Caselor de asigurari sa verifice descentralizarea Programelor nationale, in special a celui de diabet, deoarece multi medici specialisti – mai ales din Bucuresti – nu au eliberat scrisorile medicale catre medicii de familie si poarta in continuare bolnavii pe drumuri. In privinta contractului cadru, MSP si CNAS au anuntat ca au luat decizia sa prelungeasca prevederile contractului pe 2007 pana la 1 februarie 2008.

Ministrul Eugen Nicolaescu a mai anuntat ca va fi constituit un grup de manageri care sa participe permanent la negocierile dintre MSP si sindicate, acest grup urmand sa asigure implementarea masurilor stabilite.