ata_chirurgicala.jpgMinistrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a dispus un control, in toata tara, pentru a verifica ata chirurgicala utilizata in unitatile sanitare, ca urmare a mai multor sesizari primite din tara in legatura cu un anumit tip de ata chirurgicala utilizata pentru operatii, care ar da infectii si chiar deces.

Verificarea va incepe cu primul importator, pentru a vedea unde a fost repartizata, la ce spitale, unde a fost folosita si daca au fost inregistrate cazuri cu probleme in urma utilizarii ei.

„In termen de doua saptamani speram sa avem toate datele privitoare la ata chirurgicala, vom vedea daca este cauzatoare de imbolnaviri, sau chiar de deces”, a spus Eugen Nicolaescu. El a recomandat ca pana la elucidarea cazului, unitatile sanitare sa nu mai utilizeze ata chirurgicala, iar daca in cazul in care se dovedeste ca sunt probleme cu acest tip de ata, a recomandat achizitionarea altei ate, chiar mai scumpe.

Un control efectuat de autoritatile sanitare in spitalele vasluiene releva ca pacientii din patru unitati spitalicesti sunt in pericol, deoarece in salile de operatii se foloseste ata nesterila. Controlul a fost initiat dupa ce intr-un spital din judetul Arges o femeie a murit din cauza atei chirurgicale nesterile. Potrivit directorului Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) Vaslui, Adrian Chirosca, au fost descoperite 1.000 de cutii cu ata chirurgicala nesterila.

„Am primit o alerta de la Ministerul Sanatatii, iar in urma verificarilor, am dispus retragerea intregii cantitati de catgut, care face parte din lotul vizat. Situatia este deosebit de grava, deoarece folosirea acestui tip de ata duce la aparitia infectiilor nosocomiale si, ulterior, la decese”, a declarat seful ISS Vaslui.

Probe din ata chirurgicala gasita la Vaslui au fost trimise la Institutul Cantacuzino, pentru verificari suplimentare. Potrivit specialistilor, pentru ca spitalele din Vaslui sa poata rezilia contractul cu firma care distribuie respectiva ata chirurgicala este necesara confirmarea unui laborator neutru.