Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat la Oradea, că nu există restricţii în privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), fiind un tip de serviciu foarte solicitat.

„Haideţi să vă spun ce am făcut ca să putem să încurajăm paliaţia. Noi, în România, avem un număr total de paturi finanţabile, adică să zicem 120.000. Nu se pot finanţa mai mult de 120.000 de paturi. Cu o excepţie: paturile pentru paliaţie. Deci cine doreşte să facă îngrijiri paliative poate să vină cu o structură pentru îngrijiri paliative pe care noi o aprobăm şi Casa de Asigurări de Sănătate o finanţează pentru că la paliaţie nu există această restricţie a numărului total de paturi, tocmai pentru că există nevoia acestui tip de serviciu. Şi sunt mulţi operatori, să ştiţi, Biserica e foarte interesată, Biserica Ortodoxă, dar şi alte culte deschid centre de îngrijire paliative în ultima vreme şi cred că este o foarte bună idee”, a declarat vineri ministrul Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD Bihor.

Potrivit ministrului Sănătăţii, România are în momentul de faţă circa 3.000 de paturi de îngrijiri paleative, dintre care circa 2.000 în sectorul privat şi 1.000 în sectorul public, dar necesarul minim de paturi ar trebui să fie în jur de 4.000, conform unui studiu realizat anul trecut (Pal Plan).

„Avem un proiect prin care în spitalele importante din România să existe o zonă de paliaţie care să poată să facă posibilă îngrijirea pacienţilor aflaţi în stadiile terminale. Ştiţi bine că am trecut printr-o perioadă dificilă şi din punct de vedere al opiniei publice în ceea ce priveşte acest subiect sensibil. Noi vrem să venim şi am făcut demersurile de natură administrativă încât să putem să aducem cel puţin încă 1.000 de paturi în spitalele publice pentru îngrijirea pacienţilor aflaţi, cum spuneam, în stadii finale”, a menţionat ministrul Rafila.

Acesta a adăugat, în context, că Ministerul Sănătăţii a făcut demersuri pentru ca îngrijirile paliative să se poată face de către asistenţii medicali la domiciliul pacienţilor, mai ales în mediul rural, pentru că, de multe ori, transportarea pacienţilor este dificilă.

„Avem o politică foarte serioasă în acest sens. Avem un parteneriat cu Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România, pentru că aşa cum ştim din exemplele care se pot lua din alte ţări, chiar foarte apropiate, e vorba de exemplu de Ungaria, ele sunt realizate de către asistenţii medicali şi am făcut paşi importanţi înainte pentru ca acest drept de liberă practică al asistenţilor medicali să facă posibilă realizarea acestor servicii de îngrijire la domiciliu”, a mai menţionat Alexandru Rafila.

Candidat la Camera Deputaţilor din partea PSD Iaşi, ministrul Rafila a efectuat vineri o vizită în Oradea, pe şantierul noului spital care se construieşte în municipiu pe strada Vlădeasa şi a avut o întâlnire cu personalul medical al Spitalului Clinic Judeţean, o instituţie medicală susţinută, în ultimii trei ani, de către Ministerul Sănătăţii cu peste 70 de milioane de lei pentru investiţii, potrivit afirmaţiilor acestuia. AGERPRES