Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, pe 11 ianuarie, la Constanţa, că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase nu corespunde în prezent unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă, dar instituţiile statului trebuie să conlucreze pentru găsirea unei soluţii tranzitorii astfel încât SCBI să poată funcţiona, în condiţiile în care primăria face demersurile necesare pentru realizarea unor investiţii la unitatea medicală.

„Am vizitat spitalul, spitalul din punctul de vedere al circuitelor medicale, al dotărilor, cu echipamente, cazarmament, cu paturi de spital, grupuri sanitare, nu s-a schimbat după incendiu, cu excepţia unei anumite zone care a fost distrusă de incendiu, de la parterul acestei clădiri. Ceea ce s-a schimbat a fost faptul că această clădire a intrat într-o procedură de evaluare din punctul de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcţii, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi se consideră că în acest moment ea nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă. (…) Deci, eu cred că trebuie să găsim o soluţie tranzitorie, prin care acest spital să poată să-şi reia activitatea, să existe un plan de conformare, un proiect de consolidare, dar pentru chestiunea asta trebuie să conlucreze toate instituţiile statului. (…) Şi bineînţeles că primăria, în calitate de proprietar al acestui spital, va întreprinde demersurile necesare pentru consolidarea clădirii şi aşa mai departe”, a declarat Rafila, după ce a discutat cu autorităţile locale despre situaţia SCBI Constanţa şi a vizitat unitatea medicală.

Potrivit acestuia, SCBI trebuie să-şi reia activitatea cât mai repede, dispersarea personalului medical al acestei unităţi reprezentând „un pericol” pe termen mediu şi lung.

„Am venit la Constanţa aşa cum am fost şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ (…); există unităţi medicale de elită cu personal foarte bine calificat şi nu trebuie, în această perioadă dificilă, să renunţăm la această resursă umană calificată ca să trateze pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. (…) Trebuie să ştim să ne păstrăm profesioniştii în sănătate, împreună, pentru că dispersarea personalului acestui spital reprezintă un pericol pe termen mediu şi pe termen lung. Aceşti oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze, să trateze pacienţii, iar problema legată de patologia infecţioasă este dincolo de pandemia Covid. Pandemia Covid este acum, trebuie să rezolvăm accesul la serviciile de sănătate al oamenilor. Trebuie să salvăm oamenii de la forme complicate şi de la deces, dar patologia infecţioasă va rămâne o problemă majoră de sănătate publică, iar Constanţa, atât prin mărimea oraşului, cât şi prin localizarea geografică, are nevoie de o astfel de instituţie”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a afirmat că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ar putea fi redeschis la sfârşitul lunii februarie, pentru o capacitate de 50 de paturi.

„Primul gând al meu exprimat, verbalizat, a fost să deschidem spitalul în cel mai scurt timp. Însă, după toate cutumele legale asta se putea face la noile standarde. (…) Lucrurile nu sunt aşa de simple, uitându-vă la cazul pe care domnul ministru l-a adus în discuţie, Matei Balş, uitaţi-vă că, la peste un an de la izbucnirea incendiului într-un caz similar, va fi dat drumul în curând. Cifrele nu sunt relevante în momentul de faţă, degeaba vă spun eu dumneavoastră că am investit până acum, de la 1 octombrie, 4 milioane de lei. Aproape că este insignifiant pentru nivelul oraşului Constanţa şi pentru cât de important este spitalul acesta. (…) În momentul de faţă nu mai avem de rezolvat decât problema instalaţiei electrice. Proiectul e făcut, avizele, de obţinut, care vor fi destul de rapide, aşa cum ne-am înţeles cu reprezentanţii instituţiilor statului care vor emite avize. Şi manopera în sine. Şi aici, prin nişte proceduri administrative am grăbit cumva lucrurile. (…) Eu sunt încredinţat că, în scurt timp, vom da drumul celor 50 de paturi, însă proiectele de dezvoltare ale spitalului sunt mai ample. (…) Va fi redeschis, într-o prognoză optimistă, pe 28 februarie”, a declarat Chiţac.

Pe 1 octombrie 2021, şapte pacienţi ai SCBI Constanţa au murit într-un puternic incendiu ce a izbucnit la Secţia Anestezie Terapie Intensivă a unităţii medicale. Toţi pacienţii au fost evacuaţi şi spitalizaţi în unităţi medicale din judeţul Constanţa, dintre aceştia alţi cinci decedând ulterior.

Pe 1 noiembrie, Prefectura Constanţa a anunţat că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ar putea fi redeschis, cel puţin parţial, în decembrie 2021. „În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, reprezentanţii Primăriei Constanţa estimează că, în luna decembrie, unitatea medicală ar putea fi redeschisă, cel puţin parţial. De asemenea, aceştia au transmis că astăzi, 01.11.2021, a fost depus proiectul tehnic la ISU ‘Dobrogea’ Constanţa, urmând ca în cel mai scurt timp să fie eliberate avizele necesare. Concomitent, se lucrează la expertiza tehnică a clădirii, precum şi la refacerea circuitelor şi a instalaţiilor electrice, astfel încât clădirea să prezinte o siguranţă absolută în exploatare”, se arăta într-un comunicat de presă transmis de Instituţia Prefectului.

Pe 4 noiembrie, Primăria Constanţa a informat că a semnat un contract de finanţare cu fonduri europene în valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro pentru un proiect privind creşterea eficienţei energetice a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, clădire construită în anul 1938, cu un regim de înălţime S+P+2E+M , o suprafaţă la sol de 1.373 mp şi o arie construită desfăşurată de 5.418 mp. AGERPRES