Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat, marţi, că taxa de claw-back se va aplica începând cu 1 octombrie şi a arătat că vor fi aduse în continuare medicamente în farmacii, respingând afirmaţiile producătorilor de medicamente care susţin că acest lucru nu se va întâmpla.
„Taxa de claw-back se aplică începând cu 1 octombrie. (…) Se vor aduce medicamente”, a spus Ladislau Ritli, după audierea sa la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor. El a respins afirmaţiile potrivit cărora producătorii de medicamente susţin că nu se vor mai aduce medicamente în farmacii după aplicarea acestei taxe şi a spus că această taxă are mai mult rol de reglare.

„Iniţiatorii ei au fost Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Casa Asigurărilor de Sănătate. (…) Veniturile în urma aplicării taxei de claw-back nu sunt importante, ci efectul reglator este important”, a subliniat el. Ministrul a precizat că această reglementare face posibilă recuperarea de către ANAF a sumelor datorate. Ladislau Ritli a mai arătat că până în decembrie va fi întocmită o listă negativă cu privire la serviciile medicale care vor fi eliminate din pachetul serviciilor medicale de bază, refuzând să nominalizeze aceste servicii.

El a mai susţinut în faţa deputaţilor Comisiei de sănătate că plecarea personalului din sistemul sanitar nu poate fi stopată în prezent, deoarece alte sisteme sunt mai atractive. Ladislau Ritli a susţinut şi că reducerea numărului de paturi în spitale se petrece peste tot în lume, arătând că în România sunt foarte multe paturi alocate pe cap de locuitor. „Faptul că este o clădire nu înseamnă că este spital”, a spus el. Ministrul a arătat, de asemenea, că se află în dialog permanent cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, subliniind că relaţia cu această instituţie nu este conflictuală şi că ambele instituţii se confruntă cu lipsa de bani. AGERPRES