Ministrul Eugen Nicolaescu sustine ca nu exista o criza de heparina in Romania

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a declarat, pe 31 mai, ca in Romania nu exista o criza de heparina, desi specialistii in cardiologie sustin exact contrariul. “Criza de heparina in Romania nu exista. Criza de heparina exista in Uniunea Europeana”, a spus ministrul Sanatatii Publice.
El a adaugat ca Agentia Europeana a Medicamentului a scos de pe piata toate stocurile de heparina sodica intrucat s-a constatat ca la un furnizor au existat materii prime importate dintr-o alta tara care pun in pericol viata cetatenilor.

“Din acest motiv s-a scos heparina in toata lumea si, evident, si in Romania. In continuare, sunt spitale care utilizeaza in mod frecvent heparina, care au stocuri de urgenta si pe care le folosesc pentru situatiile intr-adevar de urgenta. Pentru cei care n-au viata pusa in pericol, asteptam sa facem acest import de heparina, dar de alta natura, si de la alt furnizor, si din alta tara din Uniunea Europeana”, a precizat Nicolaescu.
Ministrul a aratat ca MSP va lua heparina fractionata, care este mult mai scumpa decat heparina sodica. “Colegii mei de la Directia Farmaceutica si de la Compania Unifarm s-au preocupat de acest lucru si in circa 10 zile, maxim 10 zile spun eu, va fi heparina in tara. MSP n-are, potrivit legii, atributii sa achizitioneze medicamente pentru spitale. Spitalele sunt cele care trebuie sa-si cumpere medicamente. Dar, stiind ca este o situatie exceptionala si ca, intr-un anumit termen, daca lumea nu intra in ritm, am putea avea cu adevarat o criza, ne-am implicat ca sa rezolvam problema”, a aratat ministrul.

Acesta a spus ca in Romania nu au fost stocuri din acel lot de heparina sodica, care a avut probleme si ca noul stoc ce urmeaza sa fie cumparat va fi valabil pentru trei luni, urmand ca in trei luni toate spitalele care consuma heparina sa-si cumpere pe banii lor si in conditiile pe care legea li le acorda.

“Am luat aceasta masura, din doua considerente: primul, ca putem sa aducem un stoc suficient pentru trei luni, si doi ca obtinem un pret mai bun luand cantitate mai mare. Si mai departe spitalele vor trebui sa-si faca importurile sau, ma rog, sa-si cumpere medicamentul, cum au procedat ani de zile si cum legea le obliga”, a precizat Nicolaescu.

Consiliul Medical al Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures a decis ca institutia sa se ocupe doar de interventiile de urgenta, din cauza stocului limitat de heparina.

Directorul medical al IBCvT Targu Mures, dr. Radu Crisan, declara saptamana trecuta ca s-a ajuns la nivelul stocului de siguranta si ca din acest motiv s-a decis stoparea interventiilor chirurgicale cronice si reprogramarea pacientilor.

“Functionam numai la nivel de avarie in sensul ca se fac proceduri de cardiologie interventionala numai la cazurile de urgenta. In urma unui Consiliu Medical s-a decis sa se faca numai operatii de urgenta”, a aratat Crisan.