Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat, la dezbaterea „Programe guvernamentale si europene in sprijinul dezvoltarii durabile a Vaii Muresului”, ca la nivelul ministerului este in faza finala de realizare un program privind infiintarea de cabinete medicale in mediul rural.
„Este un program pe care vrem sa-l propunem Guvernului, in sensul de a construi in fiecare comuna un cabinet medical care sa aiba cateva elemente prin care sa se poata asigura asistenta medicala cetatenilor de la sate in aceleasi conditii ca la oras. Ma refer la cabinete medicale care sa cuprinda cabinet pentru medicul de familie, un spatiu pentru recoltarea de analize, un spatiu pentru cabinetul medicul stomatolog”, a spus Nicolaescu.

Ministrul a aratat ca alaturi de acele cabinete doreste sa fie infiintate si puncte farmaceutice si spatii pentru locuintele medicilor si, eventual, a asistentelor. „Urmarim doua scopuri: odata, sa ajungem cu cabinetele medicale la nivelul de standarde, pentru ca altfel ele nu pot fi acreditate si nu vor mai putea sa functioneze in urmatorii ani, si al doilea – sa incercam sa atragem medici in mediul rural si, totodata, sa putem sa facem servicii de calitate”, a subliniat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a precizat ca vor fi infiintate 3.000 de cabinete medicale in toata tara, insa pentru a vedea daca acest program produce efectele dorite ministerul il va implementa in judete pilot.

Eugen Nicolaescu a precizat ca unul dintre judetele care au fost alese sa intre in aceasta categorie este Mures, pe considerentul ca „legatura este mai directa si posibilitatea de a realiza ceea ce ne-am propus este mult mai mare”.

„Vom incerca pe trei tipuri de judete, mari, mijlocii si mici, pe care le vom alege dupa o serie de criterii, in primul rand demografice, si dupa aceea vom incerca sa punem si o serie de alte criterii cum ar fi, de exemplu, starea de saracie, absenta medicilor, absenta asistentilor, conditii generale de asigurare a asistentei medicale in judetul respectiv”, a aratat Nicolaescu.

Ministrul a sustinut ca, dupa o prima evaluare, un cabinet medical in mediul rural ar costa in jur de 200.000 de euro. „Va fi o perioada de cinci ani, pentru ca noi, conform legii, in cinci ani trebuie sa facem acreditarea tuturor furnizorilor de servicii medicale. In cinci ani trebuie sa fie un program guvernamental care sa faca asemenea investitii. Am fi fericiti sa vina si consiliile judetene si primariile alaturi de noi la acest program, numai ca, dupa cum stiti, primariile, in general, nu au acordat nici un leu, nicaieri, in nicio localitate din tara pentru sanatate”, a afirmat Eugen Nicolaescu.

Pentru succesul programului, ministrul Sanatatii Publice crede ca si comunitatile locale vor trebui sa contribuie cu o serie de fonduri la intretinerea cabinetelor medicale si sa incerce sa acorde niste facilitati medicilor si asistentilor.