nicolaescu_eugen4.jpgControalele care vor fi efectuate în unităţile sanitare publice din ţară în perioada 1 martie – 31 mai vizează verificarea condiţiilor igienico-sanitare, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la videoconferinţa cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică.

„În perioada 1 martie – 31 mai 2014 am dispus o acţiune amplă de control în toate unităţile sanitare publice, care vizează, în principal, verificarea condiţiilor igienico-sanitare în care sunt acordate serviciile medicale şi, totodată, instituirea unui standard elementar de curăţenie”.

„Mă aştept să trataţi aceste acţiuni de control cu maximă responsabilitate, profesionalism şi perseverenţă astfel încât, la sfârşitul perioadei de control, managerii să aplice în mod corect şi constant prevederile normelor sanitare şi să înţeleagă că realizarea şi întreţinerea unei stări optime de curăţenie în unitatea sanitară pe care o conduc reprezintă o condiţie esenţială, care demonstrează respectul atât faţă de profesioniştii din sistem, cât şi faţă de pacienţi. Nu îmi doresc ca aceste acţiuni să reprezinte doar controale de constatare a unor situaţii care se întâmplă în spitalele publice din România, (…) ci îmi doresc ca ele să reprezinte o schimbare fundamentală în managementul curăţeniei aplicat de managerii de spitale şi, în acelaşi timp, o schimbare de mentalităţi”, a spus ministrul.

El a adăugat că acolo unde deficienţele igienico-sanitare nu pot fi remediate iar măsurile propuse nu pot fi aplicate, să se dispună închiderea unităţilor, a secţiilor cu probleme sau găsirea unor soluţii de modificare a structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care le pot pune în pericol starea de sănătate.

Nicolăescu a solicitat tuturor direcţiilor de sănătate publică ca până la 15 februarie să transmită către minister planul de desfăşurare a acţiunii de control, care va cuprinde unităţile sanitare publice cu paturi, perioada efectuării controlului şi echipa de inspectori pentru fiecare spital în parte.

În perioada 3 – 22 martie, echipele de inspectori sanitari ai vor controla calitatea condiţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală, cu excepţia spitalelor de urgenţă şi a institutelor.

Eugen Nicolăescu a precizat că rezultatele acţiunii de control, lista unităţilor sanitare neconforme, precum şi deficienţele, măsurile şi termenele stabilite pentru fiecare unitate în parte vor fi centralizate până la data de 5 aprilie.

„În săptămâna 24-31 martie se vor desfăşura controale încrucişate la spitalele judeţene de urgenţă şi institute. Rezultatele acţiunii de control se transmit conform machetei de raportare, dar şi printr-un raport scris până la data de 7 aprilie. În cazul acestor controale încrucişate, care vor avea loc la spitalele judeţene şi institute, Ministerul Sănătăţii va stabili planurile, echipele de inspectori şi datele exacte la care vor fi programate controalele. Concomitent, în perioada 1 aprilie – 31 mai se vor efectua acţiuni de recontrol, pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea de respectare a măsurilor dispuse, iar la sfârşitul fiecărei luni din perioada de recontrol (aprilie şi mai) toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite MS rapoarte intermediare ale acţiunii de recontrol”, a mai afirmat Nicolăescu.
Potrivit acestuia, acţiunea vizează verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare, a blocului alimentar, a respectării normelor de supraveghere, de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, dacă există cazuri, verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curăţenie şi produse biocide şi a modului în care sunt gestionate deşeurile sanitare.

„Această acţiune de control nu are ca scop principal sancţionarea unităţilor sanitare, ci în principal impulsionarea managerilor de spitale, a directorilor de îngrijiri pentru aplicarea corectă a prevederilor normelor sanitare şi efectuarea unor activităţi pentru care este nevoie în primul rând de respect pentru pacienţi. Evident că se vor aplica prevederile legale în cazul celor care nu îndeplinesc şi nu respectă normele. Am speranţa că la sfârşitul celor trei luni de control continuu vom asista la instituirea unui standard elementar de igienă şi curăţenie în toate spitalele publice din ţară, că se vor institui proceduri proprii care să asigure respectarea normelor şi normativelor”, a mai declarat ministrul Sănătăţii. AGERPRES