Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
„Ceea ce noi dorim, mai ales pe partea de investiţii, abilitări şi dotări cu aparatură medicală este să luăm 2-3 direcţii de acţiune. Nu înseamnă că nu vom încerca să finanţăm şi alte domenii, dar eu cred că ar fi o iluzie a spune că în 2-3 ani vom putea reabilita şi vom putea dota cu aparatură pe toate secţiile spitalele din România. În schimb, putem să ne creionăm 2-3 domenii pe care să începem să le punem la punct sau să le dezvoltăm. Din punctul nostru de vedere, acestea ar putea să fie secţiile de terapie intensivă”, a spus ministrul.
El a arătat că va propune ca o altă prioritate la capitolul investiţii să fie secţiile de oncologie.
Prezent la audieri, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a precizat că, în prezent, există 80.000-90.000 de bolnavi oncologici. Cseke Attila a subliniat, în faţa celor două comisii, şi importanţa informatizării sistemului sanitar, arătând că pledează pentru o aplicare riguroasă a cardului de sănătate.
Preşedintele CNAS a arătat că aceste carduri vor fi eliberate pentru cetăţenii de peste 14 ani şi şi-a exprimat speranţa ca până în 2012 sistemul sanitar să fie informatizat. Ministrul a mai afirmat că principalele măsuri în sistemul de sănătate constau în plata arieratelor la spitale şi a datoriilor peste termen către farmacii.
În ceea ce priveşte continuarea măsurilor, Cseke Attila a arătat că, din punctul său de vedere, s-ar impune crearea unui fond separat pentru contribuţiile la asigurările sociale. El a mai susţinut că, în urma unor consultări cu CNAS, se doreşte implementarea unui contract cadrul şi a Programului Naţional de Sănătate pe cel puţin doi ani. „Am avut o consultare cu CNAS şi dorim să propunem implementarea unui contract cadru şi a Programului Naţional de Sănătate pe cel puţin 2 ani pentru a avea o anumită coerenţă şi predictibilitate în sistem”, a adăugat Cseke Attila. El a pledat şi pentru subordonarea CNAS Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, ministrul nu crede că în 2010 ar trebui realizată o delimitare clară în ceea ce-i priveşte pe medicii care lucrează şi în sistemul public şi în cel privat, dar a subliniat necesitatea unei reglementări în domeniu. Totodată, el a solicitat găsirea unor soluţii pentru ca numărul celor exceptaţi de la plata contribuţiilor să fie redus.
Pe 24 august, Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor a solicitat Guvernului deblocarea în regim de urgenţă a posturilor din sistemul sanitar, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti, ocazie cu care i-a invitat, alături de acelaşi for din Senat, la audieri pe marginea problemelor din sănătate pe premierul Emil Boc, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă. Premierul nu a răspuns acestei invitaţii. AGERPRES