Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a înmânat joi, la Oradea, de Ziua mondială a asistenţilor medicali, primul Premiu „Dr. Mozes Karoly”, pentru întreaga carieră profesională şi cele trei distincţii pentru merite deosebite.
„Ne-am adunat astăzi aici pentru a cinsti memoria unui medic orădean, care a lăsat în urma sa o instituţie, o şcoală, un manual – Tehnica îngrijirii bolnavului – considerat Biblie în domeniu, după care învaţă, de 50 de ani, generaţii de asistenţi în toată ţara, dar care a marcat viaţa medicală şi printr-un mod de a trăi, prin mentalitate şi moralitate demne de urmat ca exemplu”, a spus ministrul Cseke Attila.
Ministrul Sănătăţii a precizat că prima ediţie a acordării acestui premiu, care va fi anual, are ca scop cinstirea memoriei unei personalităţi de seamă a judeţului, dr. Mozes Karoly, fondatorul Şcolii tehnice sanitare din Oradea, căruia i s-a decernat, în anul 2003, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului, dar şi a celor care, prin activitatea lor, sunt demni urmaşi ai acestuia în zona de vest a ţării. Ministrul Cseke a înmânat Premiul ‘Dr. Mozes Karoly’ pentru întreaga activitate profesională asistentei Mariana Saraban, care a pregătit 38 de generaţii de asistenţi şi asistente, la Oradea.
Cele trei distincţii au fost acordate lui Dacian Gherle, unul dintre fondatorii SMURD şi care şi-a petrecut 36 de ore într-o peşteră pentru a stabiliza viaţa unui accidentat, lui Bor Gyongy, asistentă şefă coordonatoare la un sanatoriu orădean, al cărei ‘devotament este un model’, şi lui Szeman Rozsa, din Şimleul Silvaniei, „mult preocupată de cursurile de formare şi perfecţionare pentru cadre medii, cu participare şi transfrontalieră”.
Pentru a marca, simbolic, Ziua mondială a asistenţilor medicali, ministrul a aşezat pe masa prezidiului din sala mare a Primăriei Oradea un buchet de gerbera albe şi roşii, oferit tuturor asistenţilor şi asistentelor medicale din ţară, cărora le-a urat ‘multă sănătate şi putere de muncă’ în semn de apreciere şi respect.
La festivitate au participat din partea familiei regretatului medic nepotul acestuia, Adam Mozes, student în anul III la Medicină, la Budapesta, curatorul Fundaţiei Partium, dr. Foldes Adalbert, şi preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din România, Mircea Timofte. Gazdele evenimentului au fost viceprimarii municipiului Oradea, Biro Rozalia şi dr. Gheorghe Carp. Premiul, iniţiat de ministrul Cseke Attila, va fi administrat de Fundaţia Partium, cu sediul la Oradea, care are o amplă activitate de promovare a valorilor intelectuale şi culturale din zona de vest. În fiecare an se va acorda un premiu pentru întreaga carieră profesională în domeniul asistenţei medicale şi trei distincţii, plachete, pentru merite deosebite. AGERPRES
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina