Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat vineri etajul şapte al Spitalului Clinic Judeţean Bihor, practic al cincilea etaj care a fost complet reabilitat în ultimul an şi jumătate, cu finanţare de la minister, parţial, şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor.
Ministrul Cseke a tăiat două panglici inaugurale, la secţia de gastroenterologie şi cea de chirurgie plastică şi arşi, care au fost reabilitate prin recompartimentarea saloanelor, de câte patru şi două paturi, cu corpuri sanitare în fiecare salon, igienizare, schimbarea ambientului de la pardoseală până în tavan, cu introducerea utilităţilor noi. Ministrul a declarat că, în condiţiile în care cel mai mare spital din judeţ nu a fost reabilitat niciodată de la înfiinţarea lui în anii 1970, a venit timpul ca acest lucru să se facă.
Astfel, prin finanţare de la minister va intra în reabilitare şi ultimul etaj al spitalului, etajul opt, pentru care sunt deja alocate fonduri, la fel ca şi pentru corpul B al spitalului, astfel încât la sfârşitul anului, practic, toate palierele pentru pacienţi şi tratamente vor fi complet reabilitate. Astfel, întregul Spital Judeţean va fi complet reabilitat, fiind al doilea mare spital modernizat în Oradea, după Spitalul Municipal.
Potrivit managerului general al Spitalului Judeţean, Gavrilă Grebenişan, fondurile alocate de la minister sunt în jurul a 7,7 milioane de lei pentru etajele reabilitate până în prezent, valoarea lucrărilor de la etajul şapte, inaugurate vineri, fiind de circa 1,2 milioane de lei, cu o contribuţie a CJ Bihor de 500.000 de lei.
În acelaşi domeniu al reabilitării spitalelor, ministrul a menţionat şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie, care este obiectul unui proiect de reabilitare completă ce va intra în licitaţie, în două-trei săptămâni, printr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii, cu finanţare de la bugetul de stat, în valoare de două milioane de euro. ‘Sper foarte mult ca şi acest proiect până pe 30 aprilie 2012, când banii trebuie folosiţi, va fi implementat. La Maternitate mai sunt şi alte lucrări în curs de derulare, reabilitarea ambulatoriului de specialitate, care este finanţat de Ministerul Sănătăţii’, a precizat ministrul.
Cseke Attila a ţinut să adauge că Oradea rămâne un punct important în strategia ministerului, din multe puncte de vedere, mai ales că spitalul judeţean deserveşte un mare număr de cetăţeni din vestul ţării. ‘Trebuie să recâştigăm pacienţii care aleg alte ţări. Cu această infrastructură sanitară eu cred că avem această şansă, dublată de o mentalitate a personalului medical care trebuie să existe faţă de pacient’, a conchis ministrul Sănătăţii. AGERPRES