arafat_microfon.jpgMinisterul Sănătăţii a propus, miercuri, în şedinţa de guvern, majorarea capitalului social al Companiei Naţionale Unifarm cu o sumă până la un milion de euro, bani ce vor fi alocaţi pentru achiziţionarea medicamentelor deficitare, a anunţat ministrul de resort, Raed Arafat.
El a precizat, într-o conferinţă de presă, că s-a alcătuit o listă de 14 medicamente care răspund unor „nevoi speciale” şi care sunt greu de procurat în România, urmând ca acestea să fie cumpărate prin compania de stat Unifarm.

„Pentru a stabili o continuitate şi un stoc al acestor medicamente, a fost făcută o notă de informare către Guvern, prin care am propus majorarea capitalului social al Unifarm cu 800.000 – 1.000.000 de euro, crearea unui fond de rulment, prin care să poată să achiziţioneze aceste medicamente, să creeze un stoc din care spitalele pot să facă comandă. Ideea fondului de rulment a fost unica problemă rămasă în cazul Unifarm, care nu putea să achiziţioneze pe piaţa din afara României”, a spus Arafat.

Raed Arafat a arătat că s-a făcut o „reglare” între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin care, începând cu 2013, după aprobarea bugetului, anumite programe curative care figurau la MS vor fi gestionate de CNAS. „Ministerul va păstra programele de sănătate publică şi va prelua două programe strategice: tuberculoza şi HIV, pentru asigurarea finanţării lor. Pe lângă aceasta, trece şi serviciul de ambulanţă la bugetul de stat începând cu luna martie 2013”, a spus Raed Arafat, arătând că ambulanţa intervine şi în cazul persoanelor asigurate şi al celor neasigurate. AGERPRES