Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a precizat joi ca institutia pe care o conduce nu a fost niciodata solicitata pentru eliberarea unui aviz catre medicii de la Centrul Sabyc, nici macar pentru activitate temporara.
„Avizele le da Directia de Resurse Umane a Ministerului Sanatatii si nu a dat niciodata un aviz pentru medicii israelieni. Era o clinica privata iar ceea ce Ministerul Sanatatii a facut a fost sa o verifice din punct de vedere sanitar. Dotarea a verificat-o Agentia Nationala de Transplant. E de discutat de ce a primit avizul exact cu o saptamana inainte sa aiba loc acest eveniment si asta vom investiga” – a declarat ministrul Bazac.
Ministerul Sanatatii va verifica de ce aceasta autorizatie a fost acordata atat de tarziu si, in plus, sunt si alte institutii ale statului care fac simultan verificari, din alte puncte de vedere, a adaugat el. Bazac a aratat ca urmeaza a fi investigat, impreuna cu Agentia de Transplant, faptul ca la clinica respectiva au lucrat medici israelieni fara permis de munca, iar avizul a fost eliberat numai pe baza documentelor trimise de clinica din care rezulta ca acolo lucreaza medici romani. Ministrul a subliniat ca, in principiu, oricine doreste sa lucreze in Romania si nu este dintr-o tara membra UE sau institutia unde persoana respectiva se angajeaza trebuie sa ceara acordul MS, chiar si temporar.
„Exista o reglementare foarte foarte clara, iar daca nu functioneaza este din cauza faptului ca institutiile nu o respecta. Noi aplicam o directiva europeana in legatura cu recunoasterea diplomelor. Am transpus-o in 2004, este functionala. Nu putem preveni decat prin controale inopinate” – a sustinut Ion Bazac.
In ceea ce priveste materialele biologice, ministrul a afirmat: „O sa decidem impreuna cu DIICOT locul unde se vor transporta pentru a fi conservate. Ele reprezinta probe ale anchetei. Sigur ca nu putem sau cel putin pana in acest moment nu am reusit sa identificam continutul acelui recipient, dar speram sa reusim cu ajutorul celor care sunt in ancheta in prezent”.
Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis luni mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele a trei persoane implicate in dosarul traficului cu ovule de la clinica privata Sabyc din Capitala – medicul Harry Mironescu, patronul clinicii, fiul acestuia, Yair Miron, si Cecilia Borzea. Cei trei sunt acuzati de procurorii DIICOT de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana in scopul obtinerii unui folos material. Grupul infractional astfel constituit avea drept scop, pe de o parte, identificarea unor cupluri din strainatate dornice de a fi beneficiare ale tehnicii de reproducere umana asistata din cauza dificultatilor de a procrea pe cale naturala iar pe de alta parte, racolarea unor tinere din Romania, cu varste intre 18 si 30 de ani, care, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 800 si 1.000 de lei, consimteau sa doneze ovocitele necesare realizarii tehnicii de fertilizare „in vitro” si, implicit, sa se supuna procedurii medicale ce implica stimularea ovariana pe cale artificiala si recoltarea ovocitelor.