card sanatate.jpgMinisterul Sănătăţii va susţine de la bugetul de stat cheltuielile necesare pentru producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, precum şi scutirea cetăţenilor de la plata acestui document, se arată într-un comunicat de presă.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat miercuri Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Conform actului normativ, pentru plata şi distribuţia cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se va încheia un contract între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu C.N. „Imprimeria Naţională” SA.

Intenţia Ministerului Sănătăţii este aceea de a asigura pentru toţi cetăţenii cardul naţional de sănătate care, împreună cu reţeta electronică şi dosarul electronic, fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate.

„Aveam semnale că nu toţi asiguraţii ar fi fost de acord să plătească producerea cardului. Din această cauză, am discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi am găsit o soluţie financiară prin care să suportăm de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel încât să ne asigurăm că toţi cetăţenii vor primii acest card”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.

Conform informaţiilor primite din partea reprezentanţilor CNAS, producerea cardului naţional de sănătate va începe din luna august a.c. Lunar, Imprimeria Naţională va putea produce 1 milion de exemplare. Costul unui card se estimează la aproximativ 2 euro.
Cardul naţional de sănătate se va emite pentru dovedirea calităţii de asigurat şi poate fi utilizat numai pe teritoriul României.

Acesta va cuprinde date privind istoricul medical al pacientului şi va fi utilizat în tot sistemul medical, de la medicul de familie, spital, farmacie până la sistemul de urgenţă./AGERPRES