Ministerul Sănătăţii alocă banii necesari pentru investiţia la noul spital din municipiul Fălticeni, astfel încât până la sfârşitul acestui an stadiul de execuţie poate ajunge la 90%, a declarat primarul Cătălin Coman. El a spus că, împreună cu managerulSpitalului Municipal Fălticeni, Vlad Morariu, s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni, la Bucureşti, cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi secretarul de stat Alin Tucmeanu, primind asigurări că va primi finanţare pentru continuarea lucrărilor la noua clădire a unităţii medicale.

Totodată, în baza documentaţiei depusă la MS, a primit confirmare de eliberare, în regim de urgenţă, a avizului de înfiinţare a Compartimentului Primiri Urgenţe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal Fălticeni. ”Este o cerinţă pe care Spitalul Municipal Fălticeni o va îndeplini chiar înainte de finalizarea noului spital. Investiţia a fost aprobată la sfârşitul lunii septembrie de Consiliul Local Fălticeni şi va fi finanţată integral din fondurile bugetului local. Avem şi confirmarea ministrului Nicolae Bănicioiu că vom obţine avizul de înfiinţare în regim de urgenţă. Este important ca acest compartiment să existe pentru urgenţele care apar şi pot primi o atenţie sporită din partea personalului medical, în folosul tuturor pacienţilor din zona Fălticeni şi nu numai”, a spus Coman.

El a arătat că la întâlnirea de la MS a fost evaluat stadiul lucrărilor de construcţie la noul spital din Fălticeni, dar şi posibilităţile de suplimentare a fondurilor pentru ultima parte a anului 2014. ”Domnul ministru Nicolae Bănicioiu a confirmat efectuarea ultimei plăţi către constructor, din cei 5 milioane de lei alocaţi pentru anul 2014. De la nivelul Consiliului Judeţean Suceava şi al Instituţiei Prefectului Suceava au fost iniţiate două proiecte de hotărâre pentru suplimentarea fondurilor alocate în acest an. Cele două proiecte au fost depuse la Ministerul Sănătăţii la sfârşitul lunii august şi se vor regăsi pe agenda Guvernului României. Aceste proiecte sunt susţinute de documentaţia pe care am depus-o acum, pentru fundamentarea lucrărilor ce trebuie efectuate în această toamnă, respectiv definitivarea alimentării cu energie electrică, montarea centralelor şi a instalaţiilor de încălzire, care, corelate cu realizarea termosistemul exterior, montarea tâmplăriei şi finalizarea teraselor, vor facilita constructorului continuarea lucrărilor în interior pe perioada sezonului rece”, a spus Coman, adăugând că există şi ”acceptul primului ministru Victor Ponta pentru suplimentarea fondurilor alocate în anul 2014”, astfel încât se pot realiza peste 90% din lucrări în acest an.

Coman a spus că a discutat cu ministrul de resort şi despre achiziţionarea aparaturii ce va intra în dotarea noului spital, ce va ajunge la Fălticeni pe măsură ce vor fi finalizate corpurile clădirii. ”Dotările noului spital vor fi de ultimă generaţie. Ministrul Sănătăţii ne-a asigurat că vom primi fondurile pentru dotări. Există posibilitatea să avem dotări intrate în noul spital chiar din acest an, pe măsură ce corpurile de clădire vor fi finalizate. Avem licitaţia încheiată şi un acord cadru cu firmele câştigătoare pentru asigurarea dotărilor”, a mai spus primarul fălticenean. AGERPRES