Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat miercuri ca in lunile ianuarie si februarie 2009 MS a achitat singurele obligatii inregistrate de minister si provenite din nefinantarea cu fonduri de la bugetul de stat a unor actiuni prevazute in bugetul aprobat al anului 2008.
La data de 31 decembrie 2008, aceste obligatii se ridicau la suma totala de 110.786 mii lei, a precizat ministrul. El a explicat ca datoriile la care fac referire furnizorii de materiale sanitare reprezinta arierate acumulate in anii anteriori, majoritatea in afara bugetului aprobat.
Ministerul Sanatatii considera ca plata din bugetul de stat a datoriilor spitalelor nu constituie o solutie viabila pe termen mediu si lung, cu atat mai mult cu cat in unele cazuri aceste obligatii s-au constituit cu incalcarea prevederilor legale. Desi in anii 2006 si 2007 au fost achitate arieratele acumulate pana la 31 decembrie 2005, in anii 2008 si 2009 situatia se repeta.
Bazac considera ca este necesara o mai mare implicare din partea managerilor care au obligatia gasirii de solutii, concomitent cu respectarea si aplicarea cu strictete a prevederilor legale in ceea ce priveste cheltuirea bugetului spitalelor. El a cerut miercuri ca echipe mixte ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa faca verificari la spitalele care inregistreaza arierate. De asemenea, dupa data de 5 iulie a.c., unitatile publice cu paturi vor fi obligate sa afiseze pe portalul MS www.e-sanatate.ro toate cheltuielile publice, precum si executia bugetara.
In ceea ce priveste spitalele mentionate de furnizori, oficialul a precizat ca in cazul a 47 de spitale, obligatiile in suma de 139.102,55 mii lei proveneau din angajamente efectuate peste prevederile bugetare aprobate, deci cu incalcarea prevederilor Legii finantelor publice nr. 500/2002. Printre acestea figureaza Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.
Din totalul obligatiilor inregistrate la cele 41 de spitale judetene, peste 57% (205.403 mii lei) provin de la 12 spitale judetene. Spitalul Clinic Judetean Targu Mures inregistra obligatiile cele mai mari, in suma de 42.096 mii lei, din care 20.970,97 mii lei proveneau din anii anteriori si au fost efectuate peste angajamentele bugetare aprobate. Privitor la Spitalul Clinic Colentina Bucuresti, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, in subordinea careia functioneaza aceasta unitate sanitara, a depus, pentru aceasta speta, plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, inregistrata sub nr. 9452/P/2008.
Spitalul Judetean Mavromati, judetul Botosani, a avut la 31 decembrie 2008 obligatii catre furnizori in suma de 4.299 mii lei, care la acea data erau in termenul de scadenta. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Spiridon”, judetul Iasi, inregistra la sfarsitul anului trecut obligatii catre furnizori in suma de 14.300 mii lei, care la acea data erau in termenul de scadenta. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, judetul Dolj, a prezentat la sfarsitul anului trecut obligatii catre furnizori in suma de 9.725,01 mii lei, din care 804,28 mii lei erau la acea data peste termenul de scadenta iar 8.920,73 mii lei – in termenul de scadenta.
Conform prevederilor art. 188 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, spitalele publice sunt institutii publice finantate integral din venituri proprii si functioneaza pe principiul autonomiei financiare, care presupune organizarea activitatii pe baza bugetului propriu de venituri si cheltuieli. Veniturile proprii ale spitalelor provin, in principal, din sumele incasate pentru serviciile medicale si din alte surse, conform legii. In completare, spitalele primesc sume de la bugetul de stat (programe nationale de sanatate, dotarea cu echipamente medicale, investitii noi si in continuare, reparatii capitale etc.) sau de la bugetele locale (cheltuieli de administrare si functionare, respectiv bunuri si servicii, investitii, reparatii capitale, consolidare, extindere si modernizare, dotari cu echipamente medicale).
Ministrul a spus ca indicatorii de evaluare a managerilor de spitale nu se refereau si la datoriile spitalelor si de aceea in noile criterii s-a inclus un astfel de indicator. El a anuntat ca o comisie mixta de control va merge in spitale si va analiza inclusiv plata unor analize si investigatii la pacienti, intrucat sunt unitati sanitare care percep plata fara sa fie nevoie. Ion Bazac a spus ca a obtinut o noua rectificare de la Ministerul Finantelor pentru cheltuieli de personal si pentru buna functionare a unitatilor sanitare. In legatura cu numirile pentru managerii spitalelor, ministrul a aratat ca se aplica o noua ordonanta, care prevede ca directiile de sanatate publica vor face propunerile. El a precizat ca pentru spitalele clinice se vor numi medici.