rezidentiat.jpgMinisterul Sanatatii schimba modul de organizare a rezidentiatului si da posibilitatea tuturor absolventilor de medicina sa obtina o specialitate. Incepand cu 2010, noul sistem de pregatire prin rezidentiat va permite tuturor celor 2.300 de absolventi ai facultatilor de medicina din Romania sa poata avea drept de libera practica si sa se pregateasca in diferitele specialitati necesare desfasurarii in bune conditii a actului medical.

In acest sens, ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, va prezenta miercuri Guvernului proiectul de Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului care va aduce, incepand de anul viitor, o serie de modificari actualei forme de desfasurare a acestuia.

„Programul de rezidentiat avea nevoie de o adaptare realista la conditiile actuale. Sanatatea nu va mai produce medici specialisti fara o corelare cu nevoile din Sanatate. In plus, de anul viitor niciun tanar medic nu va ramane in afara sistemului. Noua forma a programului de rezidentiat reprezinta un pachet de masuri prin care sa protejam investitia fiecarui medic si a sistemului de sanatate in cadrele medicale si prin care sa crestem nivelul de pregatire al acestora”, a declarat ministrul Sanatatii.


Din anul 2010, pregatirea in rezidentiat se va face descentralizat in toate cele 12 centre universitare medicale, acest lucru ducand la scaderea migratiei medicilor intre diferite regiuni ale tarii, informeaza un comunicat transmis de Ministerul Sanatatii. Mai mult, actualul proiect de ordonanta permite largirea bazei de pregatire pentru toti absolventii facultatilor de medicina si obtinerea dreptului de libera practica dupa efectuarea unui stagiu de pregatire cu durata de 3 ani, asa cum prevad normele europene. Astfel, cei aproximativ 1200 de absolventi de medicina care anual nu reusesc sa obtina un loc la rezidentiat vor putea sa opteze pentru continuarea pregatirii postuniversitare, specializandu-se in medicina de familie.

In numeroase localitati din tara nu exista medici de familie, iar in multe spitale nu exista medici de specialitate in diferite domenii. Actuala legislatie nu permite pregatirea medicala in vederea obtinerii dreptului de libera practica sau obtinerea unei specialitati pentru toti absolventii facultatilor de medicina. De asemenea, se va modifica si modul in care se desfasoara examenul, renuntandu-se la cel de tip grila, acesta fiind inlocuit cu o proba scrisa si un interviu. Interviul va avea si rolul de orientare profesionala. Astfel, intrarea in examenul de rezidentiat va fi mult mai permisiva, insa examenul de obtinere a diplomei de specialist de la finalul pregatirii va fi mult mai sever decat in prezent.


Pentru prima oara, numarul locurilor scoase la concurs va fi corelat real cu necesarul de specialisti pentru fiecare specialitate si cu posibilitatile spitalelor clinice de a-i pregati. Mai mult, Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti va infiinta Registrul Matricol National al Rezidentilor, astfel incat autoritatile sa poata urmari parcusul pregatirii profesionale a fiecarui absolvent de medicina. Rezidentiatul reprezinta forma specifica de invatamant postuniversitar pentru absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie, care asigura pregatirea necesara obtinerii uneia dintre specialitatile cuprinse in Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala. Specialitatile si durata pregatirii prin rezidentiat se stabilesc prin ordin al ministrului Sanatatii.


Rezidentiatul se organizeaza in urmatoarele forme: pe locuri, pe posturi si prin selectie pentru medicina de familie si are o durata cuprinsa intre 3 si 7 ani, in functie de specialitate. Pregatirea in rezidentiat reprezinta un proces continuu de pregatire teoretica si practica, fiind normata integral ca activitate didactica. Cifra de scolarizare a rezidentilor se aproba anual prin ordin comun al ministrului Sanatatii si ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.