Ministerul Sănătății schimbă din nou metodologia de colectare de plasmă convalescentă pentru Covid-19, eliminând o parte dintre erorile semnalate de specialiști

Ministerul Sănătății a schimbat, la doar 17 zile după  precedenta modificare, metodologia de colectare de plasmă convalescentă pentru tratamentul Covid-19, eliminând o parte dintre erorile semnalate de specialiști.

Măsura este cuprinsă în ordinul ministrului Sănătății nr. 1.474/2020, publicat joi în Monitorul Oficial, care modifică anexa la ordinul ministrului sănătății nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de Covid-19. Metodologia, intrată inițial în vigoare în 22 aprilie, a fost modificată ultima dată în 11 august.

Ultima variantă, din 11 august, a fost criticată de firma care a donat aparatele de plasmafereză din România, care considera că metodologia de colectare de plasmă convalescentă conține cinci “aberații” care îngreunează donarea de plasmă de la persoanele vindecate de Covid-19 și propunea 4 măsuri pentru rezolvarea situației.

Noua variantă a metodologiei, în vigoare începând de vineri, a corectat o parte dintre “aberațiile” semnalate. Astfel, ministrul Sănătății a eliminat, prin noul ordin, obligația ca toată plasma convalescentă trebuie congelată ultra-rapid, la -25 grade Celsius.

 

 

 

Materialul integral pe www.360medical.ro