ministerul-sanatatii1.jpgMinisterul Sănătăţii(MS) recomandă tuturor agenţilor economici să îşi adapteze programul de lucru în aceste zile cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, remis miercuri AGERPRES, sectoarele de activitate economică vizate sunt cele în care salariaţii lucrează în aer liber (construcţii, agricultură, activităţi portuare, autostrăzi) sau acolo unde este vorba despre aglomerări sau spaţii închise, aşa cum este cazul industriei textile sau al industriei metalurgice, brutării, etc.

„Pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă şi ameliorarea condiţiilor de muncă, este recomandat ca angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice în zilele cu temperaturi înalte. De asemenea, este bine să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să se permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă, câte 2-4 litri/ pers /schimb, de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri”, precizează Ministerul Sănătăţii, în comunicatul de miercuri.

Reprezentanţii MS adaugă că angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii au obligaţia ca, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor, să aplice măsuri vizând reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru şi, în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. AGERPRES