Ministerul Sănătăţii promovează, împreună cu CNAS, un program-pilot care vizează mărirea numărului de intervenţii chirurgicale „majore” în cancer, a declarat secretarul de stat Horaţiu Moldovan.

„În primul rând, chirurgia trebuie să facă un pas înainte şi să opereze din ce în ce mai mulţi pacienţi cu tumori pulmonare neoplazice. În acest sens Ministerul Sănătăţii promovează împreună cu CNAS un program-pilot, alături de Programul de boli cardiovasculare, care vizează augmentarea numărului de intervenţii chirurgicale majore în cancer. Acest program-pilot constă în decontarea de către CNAS a serviciului complet integrat în ceea ce priveşte intervenţia de cancer în toate spitalele care accesează acest program atât public, cât şi privat. Nu este vorba despre o privatizare a sănătăţii. Este vorba despre creşterea accesului pacienţilor la aceste intervenţii chirurgicale prin decontarea de la Casă”, a explicat Moldovan, la o dezbatere de specialitate.

El a menţionat că ministerul a promovat un program de dotare a laboratorului de bronhoscopie de la Institutul „Marius Nasta” cu instalaţii noi, dar şi a secţiei de terapie intensivă şi a sălilor de operaţii. „Astăzi trebuie, dincolo de prevenţie, să ne focusăm pe depistarea precoce a cancerului şi aici Ministerul Sănătăţii investeşte în domeniul infrastructurii institutelor care se ocupă de această problemă. Cu cât vom trata pacienţii cu cancer precoce şansele lor de a supravieţui sunt mai mari. Cu cât acest lucru nu reuşim să îl facem, cu atât ne vom confrunta cu ceea ce ne confruntăm astăzi – cu stadii avansate, care, practic, nu au şansă decât la tratament paliativ. Trebuie să ne orientăm, să schimbăm focusul spre depistare precoce şi spre terapie integrată”, a explicat secretarul de stat la Forumul „Managementul cancerului pulmonar”. AGERPRES