Ministerul Sănătăţii a anunţat că intenţionează să extindă reţeaua centrelor de sănătate mintală în fiecare judeţ al ţării, care să permită accesul la consiliere psihologică şi tratament medical, fără discriminare şi stigmatizare, să continue reforma legislaţiei în vigoare, precum şi dezvoltarea de noi programe de psihiatrie.

Ministerul Sănătăţii a organizat marţi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, o masă rotundă cu tema „Serviciile de Sănătate Mintală, actualităţi şi direcţii strategice de dezvoltare”, care a adus împreună experţi, profesionişti şi persoane interesate să discute despre provocările şi soluţiile în domeniu.

„Una dintre propunerile colegilor mei a fost să avem o Cartă Albă a Sănătăţii Mintale în România, care să conţină principii de neabătut, bune practici în sănătatea mintală, drepturile pacienţilor şi ale medicilor şi, astfel, să ne angajăm ferm că ele vor fi respectate. E vorba de o foaie de parcurs în domeniul sănătăţii mintale pe care m-aş bucura să o construim împreună, pentru că trebuie să existe o astfel de gândire integrată”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit unei informări postate pe Facebook.

Conform ministrului, lipsa de informare şi educaţie determină unele persoane să considere consumatorul de droguri un delincvent.

„De fapt, acesta este un om bolnav, care are nevoie de ajutor şi de sprijin. Discutăm despre oameni care au o patologie şi care au nevoie de vindecare, de recuperare şi, foarte important, de reinserţie socială”, a susţinut Rafila.

Conform datelor INSP, în România, prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012 la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021. Prevalenţa bolilor psihice, reprezentând doar o parte a tulburărilor mintale şi de comportament, a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani, ajungând de la 218,3 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2012 la 1.303,5 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021.

Clădirea Guvernului va fi iluminată marţi, între orele 20,00 şi 00,00, în verde, culoarea simbol a Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale. AGERPRES

 

Sursa foto: Ministerul Sănătăţii – România