Ministerul Sănătăţii a făcut joi un apel către profesioniştii din sistemul sanitar să dea dovadă de responsabilitate faţă de pacienţi şi să nu afecteze, prin acţiunile lor, buna funcţionare a sistemului sanitar. De asemenea, MS i-a invitat pe reprezentanţii coaliţiei la o întâlnire în data de 20 noiembrie.

Potrivit unui comunicat de presă al MS, „este regretabil” faptul că reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate au ales să declanşeze o grevă generală într-un moment în care părţile se află în negociere pentru soluţionarea problemelor stringente din sistemul sanitar.

„Ministerul Sănătăţii doreşte să îşi exprime în continuare disponibilitatea la dialog cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, considerând că problemele sistemului sanitar pot fi rezolvate doar prin colaborare şi încredere reciprocă. Ministerul Sănătăţii face precizarea că în decursul ultimelor luni, în care s-au purtat numeroase discuţii cu Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, cea mai mare parte a revendicărilor acestora şi-a găsit soluţionarea, amintind în acest sens majorarea veniturilor rezidenţilor prin acordarea unei burse, constituirea grupurilor de lucru pentru salarizarea personalului medical, dar şi probleme de natură organizatorică şi funcţională a sistemului sanitar”, se arată în comunicatul de presă.
Totodată, Ministerul Sănătăţii a reamintit că actualul Guvern şi-a propus ca obiectiv şi a reuşit să reîntregească salariile din sistemul sanitar după ce în anul 2010 Guvernul de la acea dată le-a redus într-un mod nedrept şi de natură să afecteze într-un mod grav buna funcţionare a sistemului sanitar.
Reprezentanţii MS mai susţin că alocarea unui procent de 6% din PIB reprezintă un obiectiv politic până în anul 2016, asumat prin Programul de Guvernare USL.

Potrivit sursei citate, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, împreună cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, invită reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, în data de 20 noiembrie, la sediul MS, în vederea continuării dialogului social, având în vedere prevederile legale referitoare la conflictele de muncă, dar şi continuarea demersurilor de identificare a soluţiilor care să îmbunătăţească activitatea sistemului sanitar şi a personalului medical.

„Îmi exprim convingerea că înţelepciunea trebuie să pună în faţă interesul fundamental al cetăţeanului, că dialogul va ajuta la clarificarea poziţiilor şi la înţelegerea cu bună credinţă a realităţilor care ne determină să acţionăm într-un anume mod”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu prin intermediul comunicatului de presă.

Peste 130.000 de salariaţi din sistemul sanitar vor participa, la nivelul întregii ţări, la greva de avertisment şi la greva generală care vor fi organizate, pe 25, respectiv 28 noiembrie, de Federaţia SANITAS, a declarat joi Leonard Bărăscu, preşedintele organizaţiei sindicale. „La greva de avertisment şi la greva generală care vor fi organizate, pe 25, respectiv 28 noiembrie, vor participa – la nivelul întregii ţări – peste 130.000 de salariaţi din sistemul sanitar. În ceea ce priveşte municipiul Bucureşti, aici vor protesta peste 16.000 de salariaţi. Potrivit legii, în timpul celor două greve va fi asigurată o treime din serviciile medicale, în general doar urgenţele”, a afirmat Leonard Bărăscu. AGERPRES