salonspital_MARE.jpgSpitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, potrivit prevederilor din capitolul noii Legi privind reforma sistemului sanitar care se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor publice şi care va fi postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Ministerul informează într-un comunicat de presă remis miercuri că va posta capitolul menţionat pe pagina de internet www.ms.ro, la secţiunea Forum Reforma în Sănătate, capitol elaborat în urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile organizate la începutul acestui an.

Conform noilor prevederi, spitalele se vor putea reorganiza de exemplu ca fundaţii având un singur membru fondator, şi anume actualul administrator.

Această formă de organizare ar putea permite descentralizarea reală şi introducerea conceptului de autonomie instituţională în administrarea spitalelor, susţine MS.

‘Chiar dacă vom da posibilitatea unităţilor medicale să se reorganizeze sub formă de fundaţii, se va menţine caracterul de spital public. Astfel, unităţile nou-înfiinţate nu vor putea fi înstrăinate, rămânând în proprietatea statului sau a autorităţilor publice locale’, a declarat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, în timpul videoconferinţei de miercuri cu directorii Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară.

Secretarul de stat Vasile Cepoi consideră că printre avantajele unei astfel de măsuri se numără libertatea unităţilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numărul de posturi sau de a remunera personalul după calitatea, cantitatea şi complexitatea (nivelul de competenţă) muncii prestate.

De asemenea, într-o astfel de formă organizatorică, unităţile sanitare vor avea libertatea de a încheia parteneriate care să asigure desfăşurarea asistenţei medicale cu plată la cererea pacienţilor şi remunerarea suplimentară a personalului care acordă aceste servicii medicale.

Totodată, se va da posibilitatea comunităţii locale, în special a mediului de afaceri, să se implice activ în susţinerea spitalului.
Va exista şi posibilitatea dezvoltării de structuri care să acorde asistenţă medicală în regim privat, atât de medicii angajaţi ai spitalului, cât şi de alţi medici, fără a fi necesară aprobarea Ministerului Sănătăţii.

‘În noua formă legislativă vor exista reglementări menite să prevină riscul politizării şi să asigure accesul neîngrădit al populaţiei la îngrijiri medicale, indiferent de condiţia materială sau socială, precum creşterea rolului consiliului de administraţie, creşterea responsabilităţii managementului spitalului şi cea a responsabilităţii individuale a fiecărui angajat, ca urmare a unor clauze contractuale negociate pe baza cărora se vor stabili indicatori de performanţă’, a precizat Ladislau Ritli.

Ministerul Sănătăţii va susţine, în continuare, investiţiile de înaltă performanţă, precum şi investiţiile pentru reabilitarea fizică şi pentru dezvoltarea capacităţii de îngrijiri spitaliceşti, în conformitate cu politica de sănătate a guvernului, se mai arată în comunicatul citat.
Înfiinţarea sau desfiinţarea unor structuri în spitalele publice, care să acorde servicii medicale din pachetul de bază, se va face numai cu aprobarea Ministerului Sănătăţii.

MS a anunţat miercuri că primul capitol, în formă scrisă, a noii Legi privind reforma sistemului sanitar va intra în dezbatere publică la sfârşitul acestei săptămâni.

„Anunţul a fost făcut astăzi de echipa de conducere a Ministerului Sănătăţii într-o videoconferinţă cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu şi cei ai autorităţilor administraţiei publice locale”, a precizat instituţia. AGERPRES