Executivul a aprobat pe 23 martie, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, o Hotărâre de Guvern care vizează introducerea unui număr de 31 molecule inovative în lista de medicamente gratuite şi compensate.
Acestea sunt destinate pacienţilor cu boli cardiace cronice, afecţiuni oncologice, hepatice cronice şi ciroze, oftamologice, endocrine, colagenoze majore care sunt trataţi în cadrul programelor naţionale de oncologie, de boli neurologice, diabet zaharat, de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever.
Potrivit unui comunicat remis joi presei, din cele 31 de molecule, un număr de 18 sunt incluse condiţionat, în baza contractelor cost volum rezultat încheiate.
Aceeaşi sursă precizează că valoarea maximă a acestor contracte urmează a fi suportată din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) şi este de 510.327.433, 87 lei pe perioada de 12 luni de derulare a acestora.
Totodată, pentru cele 8 medicamente orfane sau care se adresează unor stadii evolutive ale unor boli pentru care sunt singura alternativă terapeutică, impactul bugetar pentru 12 luni de tratament neîntrerupt este de maxim 69.856 mii lei şi va fi suportat tot din bugetul FNUASS.
„Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră prin extinderea listei de medicamente compensate şi gratuite. În prezent, în situaţia pandemiei COVID19, bolnavii de cancer şi cei afectaţi de boli rare sunt cunoscuţi ca fiind vulnerabili faţă de infecţiile virale de tip gripal. Se estimează că riscul de a fi internat este de 4 ori mai mare, iar riscul de deces este de 10 ori mai mare. Ca urmare, este importantă introducerea unor molecule inovative pentru tratarea afecţiunilor de care suferă. Mai mult, astăzi am introdus şi 8 molecule aferente afecţiunilor oncologice, bolilor endocrine şi metabolice, bolilor rare – Mucopolizaharidoza Tip IVA şi Limfangioleiomiomatoză care sunt ultima sau singura alternativă terapeutică pentru aceste afecţiuni rare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, citat în comunicatul de presă.
Hotărârea de Guvern intră în vigoare la 1 iunie 2020. AGERPRES