Ministerul Sănătății a lansat proiectul pilot pentru realizarea procedurii ECMO în 10 spitale

Ministerul Sănătății a laansat oficial proiectul pilot pentru extinderea realizării procedurii Oxigenării Extra-Corporeale prin Membrană (ECMO) în 10 spitale din București, Cluj, Iași, Timișoara și Târgu Mureș. În prima formă a ordinului, în proiectul-pilot erau incluse doar 8 spitale, însă forma finală a ordinului include 10 spitale.

Proiectul pilot se va desfășura în cadrul unei acțiuni Prioritare numite “Asistare Circulatorie Mecanică prin oxigenare extra-corporeală prin membrană sau mini-pompă rotativă axială percutană în terapia intensivă” (AP-ECMO), la propunerea Comisiei de Anestezie și Terapie Intensivă, arată un ordin al ministrului Sănătății, publicat pe 24 mai în Monitorul Oficial.

Prima procedură de asistare circulatorie mecanică prin ECMO a fost realizată în România în 2011. Ulterior, în 2015, Ministerul Sănătății a alocat fonduri pentru achiziționarea a trei aparate de ECMO moderne disponibile pentru grupul pacienților adulți tratați în cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardio-Vasculare “Prof. Dr. C. C. Iliescu” din București, principalul centru din România unde această tehnică este utilizată pentru pacienții selecționați.

 

Citiţi mai multe amănunte pe 360medical.ro