Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de infecţia cu noul coronavirus şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI a fost finalizată, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii.
În prezent, există trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienţilor cu coronavirus donate Ministerului Sănătăţii în Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, plasma se va administra, cu îndeplinirea unor condiţii, doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19 prin metoda RT-PCR, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care sunt de acord cu această procedură.
„Ordinul de ministru stabileşte modul de colectare, testare, prelucrare, stocare şi distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul transfuziei sanguine şi ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuţia şi utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19”, a precizat ministerul.
Potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţi pentru COVID-19, vindecaţi şi externaţi.
Donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară şi neremunerată, în condiţiile prevăzute în Legea 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, aminteşte Ministerul Sănătăţii.
„Pentru selectarea pacienţilor vindecaţi, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienţi COVID-19 în vederea identificării acestora, potenţiali donatori, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE de protecţie a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimţământ informat. Tot Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potenţialii donatori şi îi vor programa pentru consult, analize şi donare. Pacienţii vindecaţi pot contacta, de asemenea, centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare”, explică sursa citată.
Donatorii eligibili vor dona în Centrele de Transfuzie Sanguină. „Pentru calificarea biologică a componentelor sanguine se aplică protocolul de testare conform legislaţiei în vigoare şi algoritmului de testare elaborat de către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al donărilor de sânge şi componentelor sanguine”, se mai arată în comunicat.
Centrele de Transfuzie Sanguină vor trimite către INHT probele eligibile în vederea testării suplimentare.
În urma testelor efectuate, INHT transmite Centrelor de Transfuzie Sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelată pentru distribuţie şi administrare experimentală pentru pacienţi COVID-19. AGERPRES