ministerul-sanatatii.jpgMinisterul Sănătăţii a solicitat, luni, deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă să îşi actualizeze, până la data de 10 martie, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009, se arată într-un comunicat remis presei.

„Această intrare în normalitate a preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire în scădere a preţurilor. Asta va însemna o economie substanţială la bugetul de stat, care se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit comunicatului citat.

Ministerul Sănătăţii arată, în documentul menţionat, că, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 75/ 2009, preţul medicamentelor „trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania”. „Preţul medicamentelor va fi avizat pe o perioadă de un an, calculată de la data avizării, conform legislaţiei în vigoare”, precizează sursa citată. AGERPRES