În luna ianuarie în sănătate s-au angajat 4.000 de cadre sanitare, iar pentru februarie se estimează o angajare de acelaşi nivel, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

„În luna ianuarie, în sănătate s-au angajat 4.000 de cadre sanitare, iar pentru februarie se estimează o angajare de acelaşi nivel. Aceasta înseamnă o creştere lunară de circa 1% a personalului, în special cu salarii de debutant, adică mai mici. Precizăm că şi în anii anteriori, 2016, respectiv 2017, s-a înregistrat o fluctuaţie similară între lunile ianuarie şi februarie, în ceea ce priveşte salarizarea, din aceleaşi motive precum cele enunţate anterior”, conform ministerului de resort.

Potrivit sursei citate, comunicatul Institutului Naţional de Statistică, referitor la câştigul salarial din luna februarie, arată creşteri ale salariului mediu net în sectorul bugetar cu o singură excepţie, domeniul sanitar, unde câştigul salarial mediu net a scăzut cu 2,1%, comparativ cu luna precedentă. Ministerul Muncii explică aceste cifre prin faptul că, în sănătate şi asistenţă socială, în luna februarie, numărul zilelor nelucrătoare (opt) a fost mai mic decât în luna ianuarie (11).

„Singura excepţie, şi anume aceea din domeniul sanitar („Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială, -2,1%, comparativ cu luna precedentă”) se explică prin faptul că, în luna februarie, numărul zilelor nelucrătoare (opt) a fost mai mic decât în luna ianuarie (11). Menţionăm că, în sănătate şi asistenţă socială, zilele nelucrătoare, care se acoperă prin gărzi şi asigurarea continuităţii, se plătesc cu un spor de până la 100% din salariul de bază. Astfel, în luna ianuarie au fost libere prin lege zilele de 1, 2 şi 24 ianuarie, cărora li se adaugă opt zile de week-end, faţă de februarie, când au fost libere doar cele opt zile de week-end”, precizează Ministerul Muncii. AGERPRES