Este foarte important ca fiecare dintre noi să înțelegem importanța de a ne prezenta la medic și de a nu ne trata după ureche, după recomandarea prietenei, a vecinei, după reclamele TV, sau după ceea ce am citit în social media, a atras atenția Mihaela Marinovici, Marketing Manager Thea Pharma, în cadrul intervenției sale din dezbaterea Caspa.ro dedicată sănătății ochilor. Întâlnirea a fost organizată în cadrul campaniei ”Lumina ochilor tăi cere cea mai mare atenție”, dezvoltată de comunitatea farmaciilor comunitare Alphega, cu susținerea partenerului Thea Pharm și susținerea asociațiilor de pacienți FADRCOPACFABC și CASPA.

Mihaela Marinovici a explicat de ce compania Thea Pharm a susținut campania ”Lumina ochilor tăi cere cea mai mare atenție”: ”Pentru noi educația științifică, indiferent dacă vorbim de cea a medicilor, farmaciștilor sau pacienților, reprezintă o componentă centrală a activității, iar prin acest proiect am reușit să dezvoltăm împreună, pentru pacient, materiale informative utile despre cele mai frecvente patologii oftalmologice. Campania de educare și informare ne-a permis să îndrumăm pacientul din România să urmeze calea corectă atunci când are o problemă oftalmologică, să obțină informații despre cele mai frecvente patologii oftalmologice validate de un medic oftalmolog și să afle ce trebuie să facă până când se prezintă la medicul oftalmolog”.

La fel de important este să înțelegem că foarte multe patologii oculare au simptome similare și există un risc foarte mare, în situația în care folosesc tratamentul indicat într-o patologie x, iar eu am o patologie diferită y, să ajungem la consecințe grave aplicând același tratament” a atras atenția în intervenția sa Mihaela Marinovici.  Iar exemplul oferit este relevant: diferențele dintre conjunctivita bacteriană și conjuctivita virală. În faza inițială a bolii, simptomele sunt apropiate, iar dacă administrăm o asociere de tobramicină și dexametazonă, pentru că așa mi-a spus o prietenă că în acea conjunctivită pe care a avut-o a mers foarte bine, iar eu am de fapt conjunctivită virală, dexametazona va face foarte mult rău și pot chiar să îmi pierd și vederea prin afectarea severă a corneei.

În finalul dezbaterii Mihaela Marinovici a explicat de ce compania Thea Pharma se implică în aceste acțiuni de educație și informare dedicate pacienților: ”Încercăm împreună, să folosim orice căi avem la dispoziție, pentru a ajuta pacienții să nu ia decizii greșite, care pot costa enorm. Sfatul nostru este: Mergeți întotdeauna la medicul oftalmolog, chiar dacă bănuiți sau suspectați că simptomele respective nu prezintă un risc serios”.

Comunitatea CASPA.RO – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți

Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți este dezvoltată de Oameni și Companii din iunie 2015 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare RomâniaPfizerRegina MariaBoehringer IngelheimAlphega Farmacie.

Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală, unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.