popescu irinel.jpgLa Institutul Clinic Fundeni – Centrul pentru Chirurgie Generală şi Transplant de Ficat, echipa condusă de prof. dr. Irinel Popescu a efectuat, în premieră pentru România, două transplanturi de ficat utilizând tehnica „split liver” la doi adulţi.

Metoda „split liver” s-a mai folosit pentru împărţirea ficatului de la adult la copil. Donatorul a fost un tânăr de 21 de ani aflat în moarte cerebrală de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în urma unui accident rutier. Ficatul donatorului cântărea 1.390 de grame şi a fost împărţit în două pentru doi pacienţi care se aflau în stare extrem de critică.

Primul dintre ei este un tânăr aflat în Terapie Intensivă, cu diagnosticul de insuficienţă hepatică acută din cauza unei afecţiuni metabolice denumită Boala Wilson şi caracterizată prin distrugerea ficatului datorită acumulării de cupru. Pacientul are 62 de kilograme şi era în stare foarte gravă, fiind menţinut în viaţă cu ajutorul ficatului artificial de tip Prometeus. El a primit partea dreaptă a ficatului donatorului, cântărind 890 grame.


Al doilea pacient este o femeie de 25 de ani, internată în Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie, care se afla pe lista de transplant din 2009. În ultimele trei luni, ciroza de care suferea se decompensase foarte sever şi perioada de supravieţuire prognozată, în lipsa transplantului, era de durată foarte scurtă. Aceasta a primit partea stângă a ficatului donatorului, cântărind 500 grame. Împărţirea ficatului donatorului, procedeu cunoscut sub numele de „split liver”, s-a făcut atât în cadrul prelevării multiorgane de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cât şi ulterior, într-una dintre sălile de operaţii ale Institutului Clinic Fundeni.


„Împărţirea unui ficat pentru doi adulţi este unul dintre cele mai avansate şi sofisticate procedee care se practică în puţine centre. Ficatul prelevat de la tânărul de 21 de ani aflat în moarte cerebrală era perfect, aveam doi bolnavi atât de grav, încât seara am avut o discuţie destul de aprinsă pe care să-l transplantăm. Am utilizat acest procedeu, care nu este deloc simplu, este foarte greu şi
comportă riscuri.Operaţiile au decurs bine iar pacienţii sunt bine post operator, sperăm să meargă bine şi în continuare”, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu. De la începutul anului şi până în prezent, la Centrul de la Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 24 de transplanturi, cu o supravieţuire imediată de 90%, a precizat prof. dr. Irinel Popescu. AGERPRES