Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava a aplicat, în premieră regională, metoda scintigrafiei pulmonare de perfuzie cu ajutorul dispozitivului hibrid SPECT/CT, au anunţat reprezentanţii unităţii medicale.

Potrivit acestora, prin noua metodă au fost au fost evaluaţi trei pacienţi cu antecedente de trombembolism pulmonar aflaţi sub tratament, internaţi pe Secţia de cardiologie a SJU Suceava.

„Săptămâna trecută, în Laboratorul de Medicina nucleară a avut loc o premieră pentru regiunea Moldovei: au fost evaluaţi primii 3 pacienţi cu antecedente de trombembolism pulmonar aflaţi sub tratament, internaţi pe secţia de cardiologie. Astfel s-au realizat primele scintigrafii pulmonare de perfuzie cu ajutorul dispozitivului hibrid SPECT/CT (momentan singurul funcţional din Moldova) din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Suceava”, au transmis oficialii SJU.

Diagnosticul emboliei pulmonare scintigrafic este oportun atunci când pacientul este alergic la substanţa de contrast iodată şi nu poate face angio CT cu substanţă de contrast sau când se doreşte o evaluare iniţială înainte de începerea tratamentului şi evaluarea post-terapeutică a perfuziei ulmonare la trei şi şase luni pentru a aprecia reperfuzia zonelor embolizate.

De asemenea, metoda se foloseşte pentru aprecierea severităţii unei embolii pulmonare, stabilirea diagnosticului de hipertensiune pulmonară de cauză post-embolică, evaluarea prechirurgicală a perfuziei pulmonare în vederea rezecţilor pulmonare sau evaluarea globala perfuzie pulmonara in vederea transplantului pulmonar.

Scintigrafia este o metodă de investigaţie modernă ce permite detectarea a numeroase afecţiuni care se regăsesc atât la scară structurală cât şi funcţională a organelor sau sistemului osos, precum şi a unor procese funcţionale şi patologice ale organelor examinate, precum inflamaţiile, sângerările, infecţiile sau tumorile.

Fiind o metodă de examinare atraumatică pentru pacient, scintigrafia foloseşte tehnica detectării emisiei unei substanţe de tip radiotrasor – ce prezintă afinitate ridicată pentru un anumit tip de organ sau ţesut – introdusă în organism anterior examinării. AGERPRES