Sănătatea nu trebuie privită în termeni de costuri, cifre sau de povară asupra bugetului pentru că în spatele statisticilor sunt oameni care suferă, a arătat premierul Sorin Grindeanu în mesajul adresat la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Colegiului Medicilor din România.

Sănătatea nu trebuie privită în termeni de costuri, cifre sau de povară asupra bugetului. Trebuie să înţelegem că în spatele statisticilor şi a graficelor seci sunt oameni care suferă şi care aşteaptă de la stat un tratament corect, dar şi medici care doresc să îşi facă profesia în condiţii civilizate. De aceea, eu cred că investiţia în sănătate este unul din cele mai bune lucruri pe care un stat îl poate face pentru cetăţenii săi, pentru că o societate nu se poate dezvolta în mod real dacă populaţia nu beneficiază de investiţii de sănătate adecvate. (…) Pentru fiecare dintre noi, sănătatea este şi trebuie să fie prioritatea absolută. Măsurile pe care le-am luat până în prezent dovedesc angajamentul ferm al Guvernului de a susţine dezvoltarea sistemului sanitar. (…) Suntem convinşi că până în 2020 vom avea 8 spitale regionale şi un spital republican în Bucureşti„, se arată în mesajul premierului citit vineri de Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Premierul consideră că probleme existente în sistemul sanitar sunt „probabil accentuate de lipsa unor decizii clare şi ferme din ultimii 10 sau 20 de ani”. „De 27 de ani se tot fac reforme şi experimente în sistemul sanitar. Poate părea paradoxal, dar în pofida creşterii constante a sumelor alocate acestui domeniu, avem în continuare dificultăţi în susţinerea problemelor de sănătate şi a proiectelor de investiţii în infrastructură şi aparatura medicală. Sunt în continuare probleme în asigurarea necesarului de medicamente şi de materiale sănătate, dar salariile medicilor şi ale personalului sanitar nu reprezintă încă un stimulent suficient de puternic pentru a ori exodul către ţări mai dezvoltate din Uniunea Europeană. (…) Multe dintre aceste probleme sunt probabil accentuate de lipsa unor decizii clare şi ferme din ultimii 10 sau 20 de ani. Dar am încredere că putem schimba aceste lucruri şi convingerea că măsurile şi politice publice pe care acest Guvern le va implementa vor reaşeza lucrurile pe un drum corect”, se punctează în mesajul citat.

Pe de altă parte, consilierul de stat în Administraţia prezidenţială, Diana Loreta Păun, a pledat pentru asigurarea de servicii medicale de calitate tuturor cetăţenilor şi pentru cooperare, astfel încât medicii să rămână să profeseze în ţară. „Resursa umană reprezintă unul dintre pilonii unui sistem de sănătate performant. Avem nevoie deci de o repoziţionare a profesiei medicale pe scara valorilor sociale pentru a putea oferi servici medicale de calitate tuturor cetăţenilor. Succesul unui astfel de demers implică dialog cu toţi actorii din domeniu de la factori de decizie până la asociaţii profesionale şi societatea civilă. Reiterez cu această ocazie sprijinul administraţiei prezidenţiale. Resursa umană din sănătate reprezintă una dintre priorităţile noastre. Prin cooperare (…) pentru acelaşi obiectiv putem să obţinem rezultatele dorite astfel încât tinerii medici şi cei cu experienţă vastă în domeniu să aleagă să rămână în România şi să îşi folosească cunoştinţele şi priceperea în beneficiul pacientului român. Şi de ce nu, cei care au plecat deja din ţară, să revină”, a spus Diana Loreta Păun. AGERPRES