Medic și om de știință, Octavian Jurma face o proiecție asupra evoluției epidemiei în următorul interval, referitoare la creșterea numărului de cazuri noi, la dinamica internărilor în secțiile ATI și la bilanțul deceselor.

Într-o postare pe Facebook, el confruntă curba infectărilor din iulie cu cea din prezent și arată că impactul numărului de cazuri noi asupra deceselor devine vizibil după aproximativ 2-3 săptămâni.
„Am atasat felul in care se vedea valul 2 in 25 iulie, cand speram ca poate virusul va face o exceptie pentru Romania si numarul de internari la ATI si al deceselor va ramane in platou. Din pacate acum stim ca din saptamana urmatoare aceasta speranta fost spulberata si numarul de cazuri la ATI si media deceselor a crescut la fel de abrupt. Ne putem astepta deci ca in aceasta saptamana sa asistam la o aliniere similara a curbelor la 2-3 saptamani distanta si la o crestere rapida a numarului de internari al ATI si al deceselor.
Medicul considera ca acest aspect este caracteristic fenomenului de „backdraft” din unele incendii, cand un incendiu sa raspandeste relativ lent dar extensiv in lipsa oxigenului si cand apare un aflux brusc de oxigen provoaca o explozie.
„In cazul nostru afluxul de persoane dupa revenirea din vacante si deschiderea scolilor peste focarele comunitare lasate sa arda in vara pot explica explozia de cazuri la care asistam.Este doar o ipoteza dar este foarte posibil ca, in cazul in care este real, dupa 4 saptamani de „ardere” sa atingem in mod natural un platou.Daca si profilul „backdraftului” din vara se va repeta, platoul va avea loc la o valoare de 4-5 ori mai mare decat baza de plecare, respectiv in jur de 5,000 de cazuri noi pe zi la finalul lunii noiembrie.”
„Evident la o medie de peste 2,000 de cazuri pe zi cat am atins azi, sistemul medical romanesc va ajunge in pragul colapsului in maxim 2 saptamani”, este de parere Dr. Jurma.

Trebuie sa intelegem: COVID-19 nu este gripa, este mai bine sa regreti ca te-ai protejat excesiv, decat ca nu te-ai protejat suficient.
„Problema cea mai mare in astfel de faze rapid ascendente este abordarea reactiva. Astfel masurile vin de obicei cu 2 saptamani mai tarziu decat erau necesare si sunt insuficiente inca din momentul in care sunt anuntate. Subliniez ca masurile sunt insuficiente dar necesare, pentru ca orice saptamana de intarziere este vitala pentru a slava sistemul medical de la colaps.
Prin urmare maine sau joi vom ajunge la valori intre 2,500 si 3,000 de cazuri noi pentru ca saptamana viitoare sa depasim 3,000 de cazuri noi pe zi. In mod normal si internarile la ATI ar trebui sa ajunga la 1,000 dar nu cred ca numarul real de paturi functionale este egal cu cele 1050 de paturilor contorizate din cauza lipsei de personal. Decesele in schimb vor ajunge la 100 pe zi”, spune Octavian Jurma.
Medicul recomandă respectarea cu strictețe a regulilor de protecție (mască, distanță, igienă) și resctricționarea activităților la strictul necesar. „Cu alte cuvinte, ieșiți din casă doar când este necesar, iar atunci când ieșiți, nu faceți nicio excepție (pentru nimeni) de la măsurile de protecție personală.”.