cantacuzino_spital.jpgSpitalul Clinic Cantacuzino are personal insuficient, a declarat marţi dr. Adrian Crăciun, şeful Secţiei de Neonatologie.

“Potrivit normelor OMS, într-o secţie de Terapie neonatală trebuie să ai o asistentă la unul, maxim doi nou născuţi şi pe secţiile cu normoponderali o asistentă la 5 – 6 nou născuţi. În momentul de faţă, avem două asistente pe tură la nouă până la 14 copii în Terapie, o asistentă şi o infirmieră la 23 de copii normoponderali. Normarea este de 9 medici, în momentul de faţă suntem 7, unul dintre noi este în concediu post natal, altul se va pensiona la toamnă, iar o colegă va pleca în Franţa. Am avea nevoie de încă trei ture de asistente, asta înseamnă 15 asistente şi doi medici.Trebuie să avem în vedere că un asistent de terapie intensivă pentru neonatologie se formează în ani de zile”, a spus dr. Adrian Crăciun, la o conferinţă de presă.

Medicul a afirmat că ar trebui ca angajările să poată fi făcute măcar pentru secţiile de Terapie Intensivă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adrian Pană, a declarat că în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern 849/2012, începând cu 1 ianuarie 2012 în sistemul de sănătate există posibilitatea ca pentru orice post vacant, pentru personalul medical, acesta să fie ocupat de către orice altă persoană care are calificare în domeniul medical.

“Chiar dacă postul vacant era un post de asistent medical sau de medic de laborator şi instituţia sanitară doreşte să încadreze pe respectivul post un medic, postul se poate transforma, astfel încât să fie cât mai multă flexibilitate pentru unitatea medicală respectivă. Vorbim doar de personalul medical, nu de cel administrativ, nu de personalul Tesa. Există o singură condiţie care trebuie îndeplinită: posturile respective sunt scoase la concurs cu aprobarea ordonatorului principal de credite care este Ministerul Sănătăţii sau Consiliile locale, Consiliile judeţene, în funcţie de cui îi este subordonată unitatea medicală. De asemenea, trebuie să se încadreze în bugetul de salarii al instituţiei respective. Managerul spitalului trebuie să facă solicitarea privind ocuparea postului vacant, însă după încheierea contractului dintre spital şi Casa de Asigurări de Sănătate. Există fonduri şi nu ar mai trebui să fie probleme in privinţa încadrării personalului medical, acolo unde exista posturi vacante”, a subliniat secretarul de stat. AGERPRES