În cadrul Congresului Mondial al Societăţii Internaţionale de Medicină Adaptativă organizat de Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş” un rol important în dezbateri îl reprezintă medicina translaţională.

Academician Laurenţiu Popescu managerul Institutului Naţional de Patologie „Victor Babeş” a subliniat, joi, că în prezent se doreşte deplasarea cât mai rapidă a progreselor din zona cercetării în clinica medicală, din laborator la patul bolnavului. Acesta a adăugat că prin organizarea acestui Congres de Medicină Adaptativă se încearcă să se atragă atenţia că este momentul medicinii translaţionale.

Profesorul Piero Anversa de la Universitatea Harvard din Boston (SUA), una dintre cele mai cunoscute personalităţi în domeniul cardiologiei fundamentale, cel care a folosit pentru prima dată celulele stem în tratamentul infarctului de miocard, a arătat în cadrul lucrărilor că împreună cu echipa sa a încercat să repare muşchiul inimii cu celule stem şi au reuşit, în 2001, rezultatele fiind publicate într-o revistă de specialitate.
Profesorul Anversa a făcut referire la faptul că acum se fac studii cu celule hematopoetice din măduva spinării.

În prezent se desfăşoară un studiu clinic de fază trei, în Europa, în care vor fi incluşi 3.000 de pacienţi.

În ceea ce priveşte rolul telocitelor prof dr.Anversa a spus că pentru moment rolul lor nu este bine cunoscut, dar o importanţă majoră o au cercetările care se fac în domeniu. Acesta a spus că are în vedere o colaborare în domeniul cercetării telocitelor cu echipa profesorului Laurenţiu M. Popescu. AGERPRES