carp_gheorghe.jpgNoul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean de la Oradea, dr. Gheorghe Carp, a declarat marţi că ar fi o greşeală să se transforme medicina de urgenţă în comerţ, subliniind că preschimbarea spitalelor în fundaţii sau societăţi comerciale oferă şi avantaje şi dezavantaje.
„Propunerea mea este să încercăm ambele variante, un spital să fie fundaţie, un altul, societate comercială şi după un an de activitate, să vedem care a fost mai avantajos şi abia apoi să generalizăm la nivelul municipiului. Din punctul meu de vedere, medicina de urgenţă este o greşeală să o faci comercială, eu sunt convins de acest lucru de ani de zile”, a precizat, într-o conferinţă de presă, managerul celui mai mare spital din judeţ.

Dr. Carp a declarat că, din experienţa sa, noua Lege a Sănătăţii, fiind un proiect legislativ de o asemenea anvergură va suferi încă multe modificări înainte de a apărea în Monitorul Oficial. El a explicat că statutul de fundaţie ar permite ca spitalul să nu plătească TVA, iar cel de societate comercială ar permite spitalului o mai largă paletă de acţiune, din punct de vedere financiar, activităţi care să aducă beneficii substanţiale, parteneriate, colaborări.

‘Trebuie încercate ambele variante pentru a vedea care dintre ele se potriveşte cel mai mult municipiului Oradea’, a precizat managerul. AGERPRES