oaliriu teodora.jpgSpitalul Clinic Municipal din Arad se confruntă, la fel ca alte unităţi medico-sanitare din ţară, cu o acută criză de medici şi de asistente medicale, deficitul de personal care se înregistrează la acest moment fiind de 40%.

După cum susţine conf. univ. dr. Teodora Olariu, managerul acestui spital, cea mai dificilă situaţie din acest punct de vedere, se înregistrează la secţiile de Radiologie, Epidemiologie şi Oftalmologie. La aceste secţii, deşi, în ciuda blocării angajărilor, sunt scoase posturi la concurs mereu, cu avizul Ministerului Sănătăţii, nu se reuşeşte angajarea nimănui, pentru că nu există medici specialişti, aceştia răspunzând ofertelor care vin din străinătate.

”Mereu apar afişe, chiar şi în spital şi se organizează conferinţe în cadrul cărora medicilor şi asistentelor le sunt prezentate oferte care ne atrag medicii specialişti în străinătate. Ne-au plecat o parte dintre medici datorită salariilor şi condiţiilor care li se oferă în străinătate, dar din acest punct de vedere nu le pot reproşa nimic, deoarece este dreptul lor. Mai mult, dacă se întorc acasă şi îşi vizitează foştii colegi, le prezintă acestora condiţiile în care trăiesc şi lucrează, reuşind astfel să racoleze alţi medici, care ne pleacă astfel”, a declarat conf. univ. dr. Teodora Olariu.

În altă ordine de idei, ca mamă a unui student la medicină (stomatologie) în an terminal, dr. Teodora Olariu spune că are mari emoţii, deoarece fiul ei a primit, alături de alţi nouă colegi de an, oferte foarte avantajoase în Anglia.

”Nu aş dori să plece, motiv pentru care ‘negociez’ cu el ca în primii ani, cel puţin, să rămână în România, să vedem cum se va descurca aici. Dar în situaţia în care nu va fi mulţumit, nu voi avea ce să fac şi voi fi nevoită să accept ca să plece în străinătate, pentru a-şi face un viitor. Sper însă că situaţia se va schimba şi în România şi va putea lucra aici şi va fi şi el mulţumit. Mai ales că şcoala românească de Medicină, de Stomatologie, încă este o şcoală foarte bună şi apreciată în lume”, a mai spus conf. univ. dr. Teodora Olariu. AGERPRES